Werken of winkelen in rode zone. Wat nu?

Er gelden geen beperkingen (verbod) om naar Baarle-Nassau (of elders in Noord-Brabant of andere provincies die rood kleuren) te gaan. Bij terugkeer naar België kunnen er, afhankelijk van de situatie wel beperkingen zijn.

De algemene regel

Er is geen reisverbod vanuit België naar het buitenland. Voor rode zones (zoals o.m. Noord-Brabant) geldt wel een negatief reisadvies gezien de ongunstige epidemiologische situatie.

Reizigers die terugkeren uit rode zones, die langer dan 48 uur in het buitenland verbleven, en die langer dan 48 uur in België zullen verblijven worden beschouwd als "hoog-risicocontacten". Dit betekent dat ze verplicht in quarantaine moeten en getest zullen worden. De periode van quarantaine start van zodra de reiziger in België aankomt na een verblijf in een rode zone. De verplichting om in quarantaine te gaan en je te laten testen, kan vervallen op basis van de optionele zelf-evaluatie van het risico op besmetting opgenomen in het Passenger Locator Form (PLF).
 

Uitzonderingen

Er bestaat een uitzondering op de verplichting van een test en quarantaine, namelijk wanneer:

  • het Passenger Locator Form (PLF) niet moet worden ingevuld (zoals bij verplaatsingen om andere dan toeristische redenen, bv. om te gaan werken)
  • een persoon minder dan 48 uur in het buitenland is geweest of minder dan 48 uur in België zal zijn

 

Naar de winkel in Baarle?

Winkelen in Baarle-Nassau als je in Baarle-Hertog woont (of andersom) is een verplaatsing van korte duur (minder dan 48 uur). Quarantaine en testen zijn in dit geval niet verplicht.

Uiteraard vragen we iedereen om waakzaam te blijven en de “6 gouden regels” altijd te respecteren, ook bij verplaatsingen van korte duur, zoals winkelen, een familiebezoek, een wandeling, … 

 

De zes gouden regels tegen corona

  1. Respecteer de hygiëneregels
  2. Doe je activiteiten liefst buiten
  3. Denk aan kwetsbare mensen
  4. Hou afstand (1,5 m)
  5. Beperk je nauwe contacten
  6. Volg de regels over bijeenkomsten

 

Gepubliceerd op vrijdag 02 oktober 2020