Verhoogde boetes voor lockdownparty’s

Wie deelneemt aan illegale feesten (de zogenaamde lockdownparty’s) of zo’n feest organiseert, krijgt voortaan een veel hogere boete.

Aan deelnemers wordt een boete van 750 euro (voorheen 250 euro) opgelegd, aan organisatoren een boete van 4000 euro (voorheen 750 euro). Het parket kan ook beslissen om de betrokkenen meteen te dagvaarden voor de rechtbank.

Samenscholingsverbod

In België geldt omwille van de strijd tegen COVID-19 een samenscholingsverbod. Thuis mag je niet meer dan één persoon per gezinslid en per keer ontvangen. Dit is een vast nauw contact gedurende zes weken. In het openbaar mag je maximum met 4 personen zijn en moet je onderling 1,5 m afstand bewaren.

Lockdownparty’s zijn verboden samenscholingen waarbij de organisatoren en deelnemers duidelijk tonen dat ze de maatregelen tegen COVID-19 willen negeren. Overmatig alcoholgebruik en muziek, het grote aantal deelnemers en hun houding, zijn daar bijvoorbeeld bewijs van.

Asociaal gedrag

Wie deelneemt aan lockdownparty’s heeft geen respect voor de inspanningen van de bevolking en de zorgsector. Het is asociaal gedrag dat de verdere verspreiding van COVID-19 bewust in de hand werkt. 

Gepubliceerd op donderdag 17 december 2020