Vaccinatie tegen COVID-19 (update 28/10)

Inwoners van Baarle-Hertog gaan voor hun vaccinatie naar Weelde. Eerstelijnszone Kempenland richtte Hal 5 op de site van Weelde Depot in als vaccinatiecentrum. Het vaccinatiecentrum blijft minstens tot eind dit jaar open. 

Waarom laat je je best vaccineren?

Ik ben nog niet gevaccineerd. Kan ik nog naar het vaccinatiecentrum voor een eerste prik?

Mijn kind werd 12 jaar. Wordt hij/zij uitgenodigd voor een eerste prik?

Mijn afspraak voor een vaccinatie

Is het vaccinatiecentrum gemakkelijk toegankelijk?

Hoe verloopt de coronavaccinatie?

Moet je na de vaccinatie de coronamaatregelen nog volgen?

Waarom laat je je best vaccineren?

Vaccinatie is onze belangrijkste troef om de COVID-19-pandemie achter ons te laten. Je coronaspuitje zorgt ervoor dat je niet ernstig ziek wordt van COVID-19. Het redt zelfs levens. Het is dus belangrijk om je te laten inenten. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor elkaar. Zo kunnen we binnenkort allemaal ons oude leven weer oppikken. 

De belangrijkste vragen over corona-vaccinatie beantwoord

Alle vragen en antwoorden over COVID-19-vaccinatie

Lees meer over het belang van vaccinatie tegen COVID-19

Mijn kind werd 12 jaar. Wordt hij/zij uitgenodigd voor een eerste prik?

Ja, kersverse twaalfjarigen kunnen nog langskomen voor een vaccin. Wanneer een nieuwe zending uitnodigingen vertrekt, zullen ook de kersverse twaalfjarigen automatisch mee uitgenodigd worden zolang we een tweede prik in onze vaccinatiecentra kunnen garanderen.

Kreeg je nog geen uitnodiging, dan kan je altijd bellen naar het callcenter en een afspraak maken.

Mijn afspraak voor een vaccinatie

Uitnodiging met de post

Wie aan de beurt is, krijgt een uitnodiging per brief. Die komt van het Agentschap Zorg en Gezondheid en vermeldt de plaats en datum van je vaccinatie. Het vaccin is gratis. De volgorde waarin iedereen aan de beurt komt, hangt af van leeftijd, beroep en gezondheidssituatie. De vaccinatiecentra zijn altijd afhankelijk van de voorraad en de beschikbaarheid van vaccins.

Let op: bevestig zeker je afspraak!

Je kan je alleen laten vaccineren nadat je je afspraak hebt bevestigd. Je kan je afspraak 24 uur op 24, 7 dagen op 7 bevestigen, via de link op je uitnodiging. 

Ben je verhinderd, dan kan je via dezelfde link je afspraak verplaatsen. 

Wil je de vaccinatie niet, dan kan je die weigeren.

Je uitnodiging is je e-ticket

Op de dag van je vaccinatie moet je je uitnodiging en je identiteitskaart tonen in het vaccinatiecentrum. Neem de brief mee of toon de sms of e-mail met je persoonlijke code aan het onthaal. Dit is je e-ticket. Moet je nog een tweede prik krijgen? Dan krijg je meteen een tweede afspraak.

Je uitnodiging is ook digitaal beschikbaar

Je vindt een elektronisch exemplaar van je persoonlijke uitnodigingsbrief in je Burgerprofiel of e-Box. Log in via je Burgerprofiel. Heb je nog geen Burgerprofiel? Dan kan je er op dezelfde website één aanmaken met je eID, een mobiele app, de Itsme-app of via sms met beveiligingscode.  

Is het vaccinatiecentrum gemakkelijk toegankelijk?

Het vaccinatiecentrum is zowel met de fiets als met de auto vlot bereikbaar.

Mobiliteitsfiche-Baarle-Hertog.pdf823,2 Kb(pdf)

Kom je met de fiets? Dan kan je die in de fietsenstallingen bij de ingang plaatsen. Er is een ruime parking voor wie met de auto komt. Voor personen met een beperking zijn er parkeerplaatsen gereserveerd dicht bij de ingang. Rolstoelen zijn ter plaatse beschikbaar.

Word je door iemand gebracht?

Er is een kiss-and-ridezone vlakbij de ingang. Daar kan je je laten afzetten. Daarna rijd je chauffeur door naar een parkeerplaats. Na je vaccinatie kan je chauffeur je weer oppikken aan de kiss-and-ridezone aan de uitgang.

Heb je vervoersproblemen?

Heb je geen familie, vrienden of buren die je  naar het vaccinatiecentrum kunnen vervoeren? Wie minder mobiel is en een beperkt inkomen heeft, kan een beroep doen op de Minder Mobielen Centrale van Baarle-Hertog. Reserveer je rit minimaal twee dagen vooraf via 014 69 80 70 of mail gemeente@baarle-hertog.be.

Hoe verloopt de coronavaccinatie?

De totale doorlooptijd van een vaccinatie bedraagt ongeveer 30 minuten. We leggen het graag even stap voor stap uit.

Temperatuur meten

Bij aankomst aan het vaccinatiecentrum, wijzen stewards je al op de parking de weg. Je volgt de signalisatie naar de ingang van het vaccinatiecentrum. Een steward vertelt je in welke vaccinatierij je moet aansluiten. Een onthaalmedewerker meet je temperatuur, controleert je uitnodiging en verwijst je door naar de infobalie.

Registratie

Je registreert je aan de infobalie. De medewerker controleert jouw identiteitsgegevens en je uitnodiging. Vervolgens brengt een steward je naar één van de vrije administratieve ruimtes.

Administratie

De administratief medewerker overloopt samen met jou je medische voorgeschiedenis en geeft uitleg over het vaccin en de mogelijke bijwerkingen. Als er van jouw vaccin een tweede dosis nodig is, wordt daarvoor ineens een afspraak vastgelegd.

Vaccinatie

Een steward begeleidt je naar de vaccinatieruimte. Draag gemakkelijke, losse kledij zodat je je bovenarm snel kan ontbloten. Een verpleegkundige vaccineert je en registreert je vaccin.

Kwartiertje wachten

Nadat je je spuitje hebt gekregen, mag je een kwartiertje rusten. Een medewerker houdt in de gaten of je last hebt van bijwerkingen, er is altijd een arts in de buurt. Na 15 minuten kan je vertrekken.

Moet je na de vaccinatie de coronamaatregelen nog volgen?

Ja! Na de vaccinatie duurt het even vooraleer je lichaam antistoffen begint aan te maken.