Vaccinatie tegen COVID-19 (update 12/07)

Inwoners van Baarle-Hertog gaan voor hun vaccinatie naar Weelde. Eerstelijnszone Kempenland richtte Hal 5 op de site van Weelde Depot in als vaccinatiecentrum.

Waarom laat je je best vaccineren?

Wanneer krijg jij jouw coronavaccin?

Schrijf je in op de reservelijst

Is het vaccinatiecentrum gemakkelijk toegankelijk?

Hoe verloopt de coronavaccinatie?

Moet je na de vaccinatie de coronamaatregelen nog volgen?

Waarom laat je je best vaccineren?

Vaccinatie is onze belangrijkste troef om de COVID-19-pandemie achter ons te laten. Je coronaspuitje zorgt ervoor dat je niet ernstig ziek wordt van COVID-19. Het redt zelfs levens. Het is dus belangrijk om je te laten inenten. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor elkaar. Zo kunnen we binnenkort allemaal ons oude leven weer oppikken. 

De belangrijkste vragen over corona-vaccinatie beantwoord

Alle vragen en antwoorden over COVID-19-vaccinatie

Lees meer over het belang van vaccinatie tegen COVID-19

Wanneer krijg jij jouw coronavaccin?

Uitnodiging met de post

Wie aan de beurt is, krijgt een uitnodiging per brief. Die komt van het Agentschap Zorg en Gezondheid en vermeldt de plaats en datum van je vaccinatie. Het vaccin is gratis. De volgorde waarin iedereen aan de beurt komt, hangt af van leeftijd, beroep en gezondheidssituatie. De vaccinatiecentra zijn altijd afhankelijk van de voorraad en de beschikbaarheid van vaccins.

Let op: bevestig zeker je afspraak!

Je kan je alleen laten vaccineren nadat je je afspraak hebt bevestigd. Je kan je afspraak 24 uur op 24, 7 dagen op 7 bevestigen, via de link op je uitnodiging. 

Ben je verhinderd, dan kan je via dezelfde link je afspraak verplaatsen. 

Wil je de vaccinatie niet, dan kan je die weigeren.

Je uitnodiging is je e-ticket

Op de dag van je vaccinatie moet je je uitnodiging en je identiteitskaart tonen in het vaccinatiecentrum. Neem de brief mee of toon de sms of e-mail met je persoonlijke code aan het onthaal. Dit is je e-ticket. Moet je nog een tweede prik krijgen? Dan krijg je meteen een tweede afspraak.

Je uitnodiging is ook digitaal beschikbaar

Je vindt een elektronisch exemplaar van je persoonlijke uitnodigingsbrief in je Burgerprofiel of e-Box. Log in via je Burgerprofiel. Heb je nog geen Burgerprofiel? Dan kan je er op dezelfde website één aanmaken met je eID, een mobiele app, de Itsme-app of via sms met beveiligingscode.  

Schrijf je in op de reservelijst

Wanneer iemand zijn vaccinatieafspraak niet nakomt en er daardoor vaccins over zijn die niet bewaard kunnen worden, kan het vaccinatiecentrum snel mensen oproepen van een reservelijst om die vrijgekomen vaccins niet verloren te laten gaan. Eerstelijnszone Kempenland is overgeschakeld van de lokale reservelijst naar QVAX.

Inschrijven op de QVAX reservelijst? Dat doe je via www.qvax.be.

Is het vaccinatiecentrum gemakkelijk toegankelijk?

Het vaccinatiecentrum is zowel met de fiets als met de auto vlot bereikbaar.

Mobiliteitsfiche-Baarle-Hertog.pdf823,2 Kb(pdf)

Kom je met de fiets? Dan kan je die in de fietsenstallingen bij de ingang plaatsen. Er is een ruime parking voor wie met de auto komt. Voor personen met een beperking zijn er parkeerplaatsen gereserveerd dicht bij de ingang. Rolstoelen zijn ter plaatse beschikbaar.

Word je door iemand gebracht?

Er is een kiss-and-ridezone vlakbij de ingang. Daar kan je je laten afzetten. Daarna rijd je chauffeur door naar een parkeerplaats. Na je vaccinatie kan je chauffeur je weer oppikken aan de kiss-and-ridezone aan de uitgang.

Gratis met de pendelbus
Er rijden pendelbusjes tussen het vaccinatiecentrum en de twee dichtstbijzijnde bushaltes van De Lijn. Deze haltes liggen in de Gemeentelaan (halte gemeentehuis, op 2,5 km van het vaccinatiecentrum, lijn 450) en in de Bredaseweg (halte Zondereigen op 2,7 km van het vaccinatiecentrum, lijn 460). Van aan deze haltes rijden er vrijwilligers heen en weer telkens er een lijnbus aan de halte stopt. Je kan gratis meerijden met het pendelbusje. Voor de rit met De Lijn heb je wel een geldig vervoersbewijs nodig.
Heb je vervoersproblemen?

Heb je geen familie, vrienden of buren die je  naar het vaccinatiecentrum kunnen vervoeren? Wie minder mobiel is en een beperkt inkomen heeft, kan een beroep doen op de Minder Mobielen Centrale van Baarle-Hertog. Reserveer je rit minimaal twee dagen vooraf via 014 69 80 70 of mail gemeente@baarle-hertog.be.

Hoe verloopt de coronavaccinatie?

De totale doorlooptijd van een vaccinatie bedraagt ongeveer 30 minuten. We leggen het graag even stap voor stap uit.

Temperatuur meten

Bij aankomst aan het vaccinatiecentrum, wijzen stewards je al op de parking de weg. Je volgt de signalisatie naar de ingang van het vaccinatiecentrum. Een steward vertelt je in welke vaccinatierij je moet aansluiten. Een onthaalmedewerker meet je temperatuur, controleert je uitnodiging en verwijst je door naar de infobalie.

Registratie

Je registreert je aan de infobalie. De medewerker controleert jouw identiteitsgegevens en je uitnodiging. Vervolgens brengt een steward je naar één van de vrije administratieve ruimtes.

Administratie

De administratief medewerker overloopt samen met jou je medische voorgeschiedenis en geeft uitleg over het vaccin en de mogelijke bijwerkingen. Als er van jouw vaccin een tweede dosis nodig is, wordt daarvoor ineens een afspraak vastgelegd.

Vaccinatie

Een steward begeleidt je naar de vaccinatieruimte. Draag gemakkelijke, losse kledij zodat je je bovenarm snel kan ontbloten. Een verpleegkundige vaccineert je en registreert je vaccin.

Kwartiertje wachten

Nadat je je spuitje hebt gekregen, mag je een kwartiertje rusten. Een medewerker houdt in de gaten of je last hebt van bijwerkingen, er is altijd een arts in de buurt. Na 15 minuten kan je vertrekken.

Moet je na de vaccinatie de coronamaatregelen nog volgen?

Ja! Na de vaccinatie duurt het even vooraleer je lichaam antistoffen begint aan te maken.