Subsidies niet-hechtgebonden asbest

Inwoners van Baarle-Hertog kunnen via IOK Afvalbeheer een asbestonderzoek laten uitvoeren en subsidies voor het verwijderen van niet-hechtgebonden asbest bij vloerbedekking en leidingisolatie aanvragen.

Wat?

IOK en OVAM helpen je om je woning asbestveilig te maken door het veilig en vakkundig laten verwijderen van asbesthoudende vloeren en leidingisolatie. Een asbestdeskundige komt ter plaatse om vast te stellen of er inderdaad niet-hechtgebonden asbest aanwezig is in de leidingisolatie en/of vloerbedekking. IOK en OVAM nemen de kosten van dit onderzoek op zich. Je betaalt enkel een vergoeding van 25 euro voor het rapport.

Voor het verwijderen van asbesthoudend isolatiemateriaal en vloerbedekking zijn er subsidies mogelijk. Niet-hechtgebonden asbest in vloerbedekking en leidingisolatie mag enkel door een erkende asbestverwijderaar weggehaald worden.

Voor wie?

Voor particuliere eigenaars van woningen of appartementen in één van de 29 gemeenten van het werkingsgebied van IOK. Werd je woning gebouwd tussen 1945 en 2001? Dan is de kans groot dat het asbest bevat. Dat geldt zeker voor toepassingen die geproduceerd werden tussen 1955 en 1985.

Jouw voordeel

Wie deelneemt hoeft zelf geen erkend asbestverwijderaar te zoeken. IOK deed dit voor jou via een overheidsopdracht met hoge eisen. Naast alle gezondheidswinsten geniet je van een heel voordelig tarief om leidingisolatie of vloerbedekking met asbest te verwijderen. IOK en OVAM dragen immers bij in 50% van de kostprijs (excl. btw). De maximumsubsidie voor een  woning bedraagt 5.000 euro en voor een appartementsgebouw 7.000 euro.

Meer info

Gepubliceerd op maandag 30 november 2020