Alarmniveau 4 - strengere maatregelen vanaf 19 oktober

Het Overlegcomité van de federale en regionale regeringen besloot om de coronamaatregelen vanaf maandag 19 oktober te verstrengen. Ons land bevindt zich volgens de coronabarometer op alarmniveau 4 (zeer hoge alertheid). De druk op de ziekenhuizen en de huisartsen neemt toe.

Volgende maatregelen gaan in op 19 oktober en gelden voor één maand, waarna een evaluatie volgt:

  1. Nauwe contacten (knuffelcontacten) worden beperkt tot max. 1 persoon.
  2. Privésamenkomsten in je woning worden beperkt tot 4 dezelfde personen per twee weken.
  3. Samenscholingen op openbaar domein worden beperkt tot maximaal 4 personen.
  4. Telewerk wordt de regel, voor functies die zich ertoe lenen met respect voor de continuïteit van de bedrijfsvoering, activiteiten en dienstverlening.
  5. Markten en kleine kermissen blijven open, maar het nuttigen van drank en voeding wordt verboden. Rommelmarkten, brocantes en kerstmarkten zijn verboden.
  6. Cafés en restaurants worden gesloten. Dit geldt voor een periode van vier weken, en wordt geëvalueerd na twee weken. Afhalen van maaltijden blijft mogelijk tot 22 uur. Recepties en banketten verzorgd door een professionele catering/traiteur onderneming zijn verboden, behalve in hotels voor de verblijvende gasten en voor een koffietafel bij uitvaarten (max. 40 personen).
  7. Nachtwinkels moeten sluiten om 22 uur. Er is een verbod op alcoholverkoop vanaf 20 uur.
  8. Nachtklok van 24 uur tot 5 uur, alleen essentiële, niet-uitstelbare verplaatsingen, zoals onder meer dringende medische redenen, professionele verplaatsingen en woon-werkverkeer zijn toegelaten.
  9. Voor indoor activiteiten blijven de bestaande protocollen gelden tot aan de evaluatie op 23 oktober. Er komt een verbod op de verkoop van drank en voeding.
  10. Sportwedstrijden: compartimenten worden gehalveerd van 400 naar 200 toeschouwers (professioneel) of enkel met leden van hetzelfde huishouden (amateurs). Kantines en drankgelegenheden worden gesloten.

Lees het persbericht van Eerste Minister Alexander De Croo

 

Gepubliceerd op zaterdag 17 oktober 2020