Paspoorten Belgen in het buitenland

De gemeente Baarle-Hertog reikt in bepaalde gevallen paspoorten uit aan Belgen die in het buitenland wonen.

  • Belgen die in het buitenland wonen vragen hun paspoort aan in de Belgische gemeente waar ze laatst ingeschreven stonden.
  • Als u nooit in België gewoond heeft maar er wel geboren bent, dan vraagt u uw paspoort aan in de gemeente van uw geboorteplaats.
  • Een Belg die in het buitenland geboren is en nooit in België gewoond heeft, kan een paspoort aanvragen in een Belgische gemeente naar keuze.

Persoonlijk aanvragen

Belgische paspoorten beantwoorden aan de Europese veiligheidsvoorwaarden en bevatten biometrische gegevens (digitale foto en vingerafdrukken) van de houder. Daarom is het noodzakelijk dat u zich persoonlijk aanbiedt op het gemeentehuis. Dit geldt ook voor eventuele andere gezinsleden waarvoor u een paspoort wilt aanvragen. U brengt uw huidig paspoort mee en een recente pasfoto conform de ICAO-normen.

Gewone procedure versus spoedprocedure

Als u de gewone procedure volgt, betaalt u 70 € voor een paspoort voor een volwassene en 35 € voor een paspoort voor een minderjarig kind. Als u uw paspoort sneller nodig hebt, kan dit via een spoedprocedure. U kan uw paspoort dan na één werkdag afhalen. De prijs voor een paspoort voor een volwassene bedraagt dan 245 € en voor een minderjarig kind 210 €. De geldigheidsduur van een paspoort is 7 jaar voor volwassenen en 5 jaar voor minderjarigen.

Opgelet!

Een paspoort is niet hetzelfde als een identiteitskaart. Het is een reisdocument. Belgen die in het buitenland zijn ingeschreven en een nieuwe identiteitskaart willen aanvragen doen dit bij het Belgisch consulaat van het land waar ze wonen.