Overbruggingsrecht voor zelfstandigen (coronavirus)

Zelfstandigen kunnen tijdens de coronacrisis in 2021 nog steeds een beroep doen op één van de uitkeringen van het overbruggingsrecht.

Volg telkens de link voor meer info over wie in aanmerking komt, aan welke voorwaarden je moet voldoen en wanneer je deze vormen van onderbrekingsrecht uiterlijk kan aanvragen. Zelfstandigen die in aanmerking komen voor uitkeringen van het overbruggingsrecht moeten dit aanvragen bij hun socialeverzekeringsfonds.

Op 26 februari werd een ontwerp van koninklijk besluit goedgekeurd dat het overbruggingsrecht aanpast.

 • Dubbel corona-overbruggingsrecht
  Dit wordt verlengd tot en met 30 juni 2021. Dit kan worden aangevraagd door de zelfstandigen uit verplicht gesloten sectoren ingevolge corona. Ook als je zelfstandige activiteit hoofdzakelijk afhankelijk is van dergelijke zelfstandige activiteit die verplicht werd te sluiten, kan je een beroep doen op deze uitkering als je de activiteit volledig onderbreekt. Wie verplicht moet sluiten voor het publiek kan voor de maanden maart en april aanspraak maken op het 'Dubbel corona-overbruggingsrecht'. Door het verbod op niet-essentiële reizen zullen de reisbureaus ook voor de maand april recht hebben op het dubbele overbruggingsrecht zoals voor de maand maart.
 • Crisis-overbruggingsrecht-omzetdaling pijler 2
  Dit wordt verlengd tot en met 30 juni 2021. Wie geconfronteerd wordt met een aanzienlijke omzetdaling als gevolg van de COVID-19-crisis, kan deze uitkering aanvragen ongeacht de sector waarin deze actief is. Zelfstandigen die in de week van 29 maart 2021 hun activiteit moeten onderbreken voor de opvang van hun kind, zullen eveneens van het crisis-overbruggingsrecht gebruik kunnen maken. 
 • Crisis-overbruggingsrecht bij quarantaine of zorg voor een kind pijler 3
  Het is mogelijk om in bepaalde situaties ook deze steun te bekomen. Dit wordt ook verlengd tot en met 30 juni 2021.
 • Crisis-overbruggingsrecht pijler 1
  De inwerkingtreding hiervan wordt uitgesteld tot 1 juli 2021.
 

Een vraag over de maatregelen voor zelfstandigen door het coronavirus?
Bel gratis naar 0800 12 018 - elke werkdag van 8.30 uur tot 12 uur en van 13 uur tot 17 uur (op vrijdag tot 16 uur).

Blijf op de hoogte
Wil je op de hoogte blijven van wijzigingen van deze maatregel en andere maatregelen in de Subsidiedatabank? Dat kan via de gratis Nieuwsbrief van de Subsidiedatabank.