Ophokplicht voor alle pluimvee

Sinds 15 november geldt er in België voor iedereen een ophokplicht voor vogels, nadat er in Oostende een besmetting van het vogelgriepvirus vastgesteld is. Dat meldt het FAVV. Niet alleen professionele bedrijven, ook particulieren moeten nu dus hun kippen of ander pluimvee ophokken of afschermen.

Drie wilde vogels die verbleven in een vogelopvangcentrum in Oostende werden positief getest op het vogelgriepvirus H5N8. De besmettingen werden bevestigd door Sciensano op vrijdag 13 november.

Daarom kondigt het voedselagentschap FAVV strengere maatregelen aan. Professionele pluimveehouders moesten hun dieren al ophokken sinds 1 november en particulieren moesten hun dieren al laten eten en drinken onder een net, maar vanaf 15 november geldt die volledige ophokplicht ook voor particulieren. Op die manier wordt contact vermeden met wilde vogels, die het virus zouden kunnen overdragen.

  • Iedereen die kippen, siervogels of duiven heeft, moet zijn vogels ophokken of afschermen met een net. Dit geldt ook voor gezinnen die bijvoorbeeld een aantal kippen houden voor hun eieren. De voeder- en drinkbak moet binnen geplaatst worden of afgeschermd worden.
  • Markten, tentoonstellingen of beurzen waren al verboden door het coronavirus. Als die opnieuw mogen doorgaan, zullen ook daar strengere maatregelen gelden.

Het FAVV benadrukt dat er geen risico is voor consumenten. Vlees en eieren van pluimvee kunnen in alle veiligheid gegeten worden.

Raadpleeg een overzicht van alle maatregelen op de website van het FAVV 

Wie in de natuur een dode wilde (water)vogel opmerkt, wordt gevraagd om dit te melden via het gratis telefoonnummer 0800 99 777. Zo kan een onderzoek naar vogelgriep worden opgestart. Om te voorkomen dat het virus verspreid wordt, raak je de vogels best niet aan.

Gepubliceerd op maandag 16 november 2020