Bestuur   Organisatie & Diensten   Officiële Berichten   Leven & Welzijn   Jeugd & Onderwijs  
 Cultuur & Vrije Tijd   Bouwen & Wonen   Werken & Ondernemen   Afval & Milieu   Verkeer & Veiligheid  
 Toerisme   Tourism (ENG)   Baarle-Nassau.nl  

Ga één pagina terug Ga terug naar de homepagina
Website gemeente Baarle-Hertog
 stratenplan (nieuw venster)  bedrijvengids (nieuw venster)  sitemap  zoek  nieuws  activiteiten  e-loket  meldingskaart  contact
Premie voor de vervanging van een kachel (hout, kolen) en open haard
Het is geen geheim dat stoken op hout- of steenkoolkachels bijzonder vervuilend is. Zo zijn dat soort huishoudelijke kachels verantwoordelijk voor 36 procent van de totale uitstoot van fijn stof.
Premie voor de vervanging van een kachel (hout, kolen) en open haard

Wie zijn oude kachel op steenkool of hout vervangt door een nieuwe, minder vervuilende kachel, kan een vervangingspremie aanvragen bij de Vlaamse overheid. Let wel: dat nieuwe verwarmingstoestel mag niet op hout of steenkool werken.

Welke kachels moet je vervangen?
Alle vrijstaande of ingebouwde kachels die stoken met steenkool, houtblokken, houtpellets, houtsnippers of andere houtelementen kan je vervangen met een premie. Ook accumulatiekachels en open haarden die stoken met hout komen in aanmerking. Gebruik je je oude kachel alleen als sfeer- of bijverwarming? Ook dan heb je recht op een vervangpremie. 

Aan welke voorwaarden moet je nieuwe kachel voldoen?
Je nieuwe kachel moet eerst en vooral geïnstalleerd worden in dezelfde ruimte als de oude kachel. Hij mag niet werken op vaste of vloeibare brandstoffen. Dat wil zeggen geen hout, niet-houtige biomassa, steenkool, turf, cokes, petroleum, stookolie of bio-ethanol. Elektrische verwarmingstoestellen zijn ook uitgesloten. Verwarmingssystemen die wél in aanmerking komen zijn gaskachels en ingebouwde gashaarden met een energielabel A. 

Hoeveel bedraagt de premie? 
De premie bedraagt 25% van de aankoopprijs en installatie van de nieuwe kachel, met een maximum van 250 euro. Voor kwetsbare personen en personen met lage inkomens wordt de premie verhoogd tot 50%, met een maximum van 1.000 euro.
Het is verplicht om een erkende installateur de vervangingswerken te laten uitvoeren. Hij neemt jouw oude kachel mee, en bezorgt je de nodige attesten en facturen die je nodig hebt om een premie aan te vragen.

Meer info en alle voorwaarden 
- Vlaamse Infolijn (nieuw venster) – bel 1700 of +32 2 553 1700 (vanuit het buitenland) 
Publicatiedatum van dit bericht: 16-04-2019

gemeente Baarle-Hertog
Parallelweg 1 - 2387 Baarle-Hertog
tel. +32 (0) 14 698070
Privacy
© Baarle - LCP nv (nieuw venster)
 
versie voor blinden en slechtzienden verlaten
BlindSurfer (nieuw venster)