Coronateststrategie en contactopvolging

Maandag 11 mei is de nieuwe teststrategie en de contactopvolging in de strijd tegen het coronavirus gestart. Beide zaken vormen een essentieel onderdeel van de exitstrategie van de Nationale Veiligheidsraad.

Het verhoogd testen en contactopvolging moeten een nieuwe piek van het coronavirus voorkomen. Dit lukt alleen als we de fysieke afstand van 1,5 meter en de hygiënemaatregelen blijven respecteren.

Testen op corona

  • Ben je ziek? Bel naar je huisarts. Bij een vermoeden van coronabesmetting, zal je op COVID-19 getest worden. Je blijft dan in thuisisolatie.
  • Als je wordt getest op het coronavirus, dan wacht de overheid op het resultaat vooraleer jou te contacteren.

Positieve coronatest? Dan start de contactopvolging

  1. Bij een positieve coronateststart start automatisch de contactopvolging via het contactcenter. Ook bij een negatieve test kan je huisarts uit voorzorg beslissen om contactopvolging te beginnen. Voor jou als besmette patiënt gaat dit altijd gepaard met een periode van thuisquarantaine. Heeft de huisarts een sterk vermoeden dat je COVID-positief bent? Dan wordt niet gewacht op het testresultaat en start de contactopvolging zo snel mogelijk.
  2. De telefonische contactopvolging wordt uitgevoerd in opdracht van de Vlaamse overheid. Je krijgt een telefoontje van een contactonderzoeker. Deze vraagt met welke personen je in contact kwam tot twee dagen voor de symptomen. Als dit telefonisch niet lukt, volgt een persoonlijk bezoek door een contactonderzoeker.
  3. Het contactcentrum contacteert de personen met wie jij in contact kwam. Er wordt niet verteld wie de besmette persoon was. Je privacy blijft gegarandeerd.

Belangrijk: de contactopvolging gebeurt altijd vanuit één specifiek telefoonnummer: 02 214 19 19. Ook een sms is mogelijk, met het nummer 8811. Er wordt aangeraden om beide nummers vooraf op te slaan op je telefoon. Word je gebeld door een ander nummer, dan heb je geen echte onderzoeker aan de lijn.

Meer info over contactopvolging

Gepubliceerd op maandag 11 mei 2020