Mezen bewijzen hun nut als natuurlijke vijand van de eikenprocessierups

De gemeente Baarle-Hertog organiseerde vorig jaar deze tijd een nestkastjesactie samen met de basisscholen van Baarle-Hertog en Zondereigen in de strijd tegen de eikenprocessierups. Met het ophangen van nestkastjes wilde de gemeente de koolmees aantrekken als natuurlijke vijand van de eikenprocessierups.

Inventarisatie nestkastjes op openbaar domein

De gemeente leverde 160 bouwpakketjes aan de scholen, waarna de kinderen er mooie nestkastjes van maakten. Elk kind kreeg een nestkastje mee naar huis om in de tuin te hangen.

De gemeente hing de overige nestkastjes samen met de nestkastjes van de provincie Antwerpen op aan eikenbomen op openbaar domein.

Onlangs maakte de gemeente alle nestkastjes op openbaar domein schoon en inventariseerde welke nestkastjes bewoond werden.

70% van de nestkastjes bewoond

Het project is een succes, 70% van de nestkastjes in onze gemeente werd bewoond. In Zondereigen, waar de meeste nestkastjes gehangen werden, loopt dit zelfs op tot meer dan 90%!

De koolmees eet niet alleen zelf de eikenprocessierups, maar voedt er ook haar jongen mee. Zo kan een mezenjong in twee weken tijd ongeveer 800 rupsen eten.

De gemeente blijft dit project jaarlijks opvolgen.

Gepubliceerd op maandag 15 november 2021