Mag ik van België naar Nederland (of andersom) reizen, winkelen, wandelen, … ? (update 27/3)

Verplaatsingen voor recreatief-toeristische doeleinden van en naar België zijn verboden sinds woensdag 27 januari. Dit reisverbod geldt tot 19 april en zal streng gecontroleerd worden, zowel voor het weg-, lucht-, zee- als voor het treinverkeer.


Ik ga van België naar Nederland


Wat is het reisadvies van de Belgische overheid?

Verplaatsingen naar Nederland om te reizen, te winkelen, te fietsen, te wandelen, ... zijn verboden.  Dit zijn niet-essentiële verplaatsingen, het verbod geldt voor zowel wie met de auto als met het vliegtuig, de boot, de trein of de bus reist.

Enkel essentiële reizen vanuit België zijn toegelaten. Om je essentiële reden van verplaatsing aan te tonen, moet je in het bezit zijn van een verklaring op eer (online versie of papieren formulier). Daarnaast moet je in sommige gevallen ook je essentiële verplaatsingsreden kunnen bewijzen.

Lees hier welke verplaatsingen als essentieel worden beschouwd


Wat is het reisadvies van de Nederlandse overheid?

Reizen naar Nederland om te winkelen, te fietsen, te wandelen, ... zijn ten zeerste afgeraden.

Na een verblijf in België ga je bij terugkeer of aankomst in Nederland in thuisquarantaine. Op dag 5 van de quarantaine kan je je bij de GGD laten testen. Als deze test negatief is, eindigt de quarantaineperiode.

 • Negatieve COVID-19-testuitslag verplicht
  Reizigers uit België van 13 jaar en ouder hebben in veel gevallen een negatieve COVID-19 PCR-testuitslag én een negatieve sneltest uitslag nodig om naar Nederland te kunnen reizen per vliegtuig of schip. Voor internationale trein- en busverbindingen blijft de negatieve COVID-19 PCR-testuitslag verplicht, hier is geen negatieve sneltest vereist. Deze verplichting geldt zowel voor Nederlanders als voor andere EU/Schengenburgers.
 • Uitzonderingen
  Grenswerkers, grensscholieren en grensstudenten hebben géén negatief testresultaat nodig om Nederland in te reizen. Ook wie werkzaam is in het transport van goederen en ander transportpersoneel voor zover noodzakelijk, zoals bijvoorbeeld vrachtwagenchauffeurs, heeft geen negatieve PCR-test nodig. Zij moeten wel kunnen aantonen dat zij in het ene land wonen en in het andere land werken, studeren of naar school gaan.
  Op dit moment geldt nog steeds dat reizigers die met de auto naar Nederland reizen, geen negatieve testuitslag moeten kunnen voorleggen.

Lees alle actuele informatie hierover op de website van de Nederlandse overheid


Ik ga van Nederland naar België


Wat is het reisadvies van de Belgische overheid?

Verplaatsingen naar België om te reizen, te winkelen, te fietsen, te wandelen, ... zijn verboden. Dit zijn niet-essentiële verplaatsingen, het verbod geldt voor zowel wie met de auto als met het vliegtuig, de boot, de trein of de bus reist.

Enkel essentiële reizen naar België zijn toegelaten. Om je essentiële reden van verplaatsing aan te tonen, moet je in het bezit zijn van een verklaring op eer (online versie of papieren formulier). Deze verklaring op eer moet (indien van toepassing) gelinkt worden aan het Passagier Lokalisatie Formulier (PLF). Daarnaast moet je in sommige gevallen ook je essentiële verplaatsingsreden kunnen bewijzen.

Lees hier welke verplaatsingen als essentieel worden beschouwd

Let op:
Grensbewoners die in België mogen winkelen, moeten zich aan zeer strikte voorwaarden houden. Funshoppen is niet toegelaten.

Bij aankomst in België uit rode zone (waaronder Nederland), gelden strenge maatregelen:

 • verplicht invullen Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) 
 • iedereen die uit rode zone terugkeert wordt als hoogrisicocontact aanzien:
  - verplichte quarantaine en test op dag 1 en dag 7 na aankomst in België (de quarantaine kan pas worden beëindigd na een negatieve PCR-test op dag 7 van de quarantaine)
  - reizigers ontvangen na terugkeer een sms waarmee ze zich kunnen aanmelden bij een testcentrum
 • verplicht voorleggen van recent negatief testresultaat voor aankomst (voor wie niet in België woont)

Deze maatregelen gelden niet voor toegelaten essentiële verplaatsingen van korte duur van Nederland naar België. Wie minder dan 48 uur in Nederland verbleef en minder dan 48 uur in België zal zijn, moet het Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) dus niet invullen, en hoeft om deze reden bij aankomst in België niet in quarantaine. Het is dan ook niet nodig om een negatief testresultaat te kunnen voorleggen.

Lees meer over de aangescherpte maatregelen voor verplaatsingen van het buitenland naar België

Wat is het reisadvies van de Nederlandse overheid?

Het advies luidt om niet naar België te reizen, tenzij dit strikt noodzakelijk is. Een toeristische reis of een boodschap doen zijn geen noodzakelijke reizen en zijn volgens dit advies niet toegestaan.

Naar de winkel in Baarle?

Winkelen en werken in Baarle (zowel in Baarle-Hertog als in Baarle-Nassau) zijn meestal een verplaatsingen van korte duur (minder dan 48 uur). Quarantaine en het kunnen voorleggen van een negatief testresultaat zijn in dat geval niet verplicht.  

Uiteraard vragen we iedereen om waakzaam te blijven en de “6 gouden regels” altijd te respecteren, ook bij verplaatsingen van korte duur zoals winkelen, een familiebezoek, een wandeling, … 

De zes gouden regels tegen corona

 1. Respecteer de hygiëneregels
 2. Doe je activiteiten liefst buiten
 3. Denk aan kwetsbare mensen
 4. Hou afstand (1,5 m)
 5. Beperk je nauwe contacten
 6. Volg de regels over bijeenkomsten

Volg altijd de maatregelen in het land waar je verblijft

De reisadviezen zijn sterk onderhevig aan veranderingen en reizen naar een bestemming kan op elk moment terug afgeraden worden. Kijk daarom altijd vooraf wat het reisadvies is voor het land of de regio waar je heen gaat. Aan de hand van drie kleuren zie je:

 • of je kan reizen zonder bijkomende beperken (groene zone)
 • of reizen afgeraden wordt omwille van de ongunstige epidemiologische situatie en een verhoogde waakzaamheid geboden is (oranje zone)
 • of dat er een negatief reisadvies geldt omwille van de ongunstige epidemiologische situatie, of dat je het land van bestemming niet binnen mag (rode zone).

Je leest er ook aan welke maatregelen je je moet houden in het land van bestemming. 

Gepubliceerd op maandag 17 augustus 2020