Mag ik van België naar Nederland (of andersom) reizen, winkelen, wandelen, … ? (update 22/4)

Verplaatsingen voor recreatief-toeristische doeleinden van en naar België zijn ten zeerste afgeraden. Bij terugkeer naar of aankomst in België geldt een strikt regime van verplichte testing en quarantaine.


Ik ga van België naar Nederland


Wat is het reisadvies van de Belgische overheid?

Verplaatsingen naar Nederland om te reizen, winkelen, fietsen, wandelen, ... zijn niet verboden. Niet-essentiële verplaatsingen naar Nederland zijn evenwel sterk afgeraden.

Wat is het reisadvies van de Nederlandse overheid?

Reizen naar Nederland om te winkelen, te fietsen, te wandelen, ... zijn ten zeerste afgeraden.

Na een verblijf in België ga je bij terugkeer of aankomst in Nederland in thuisquarantaine. Op dag 5 van de quarantaine kan je je bij de GGD laten testen. Als deze test negatief is, eindigt de quarantaineperiode.

 • Negatieve COVID-19-testuitslag verplicht
  Reizigers uit België van 13 jaar en ouder hebben in veel gevallen een negatieve COVID-19 PCR-testuitslag en een negatieve sneltestuitslag nodig om naar Nederland te kunnen reizen per vliegtuig, schip of via internationale trein- en busverbindingen. Deze verplichting geldt zowel voor Nederlanders als voor andere reizigers die niet in Nederland wonen.
 • Uitzonderingen
  - Grenswerkers, grensscholieren en grensstudenten hebben géén negatief testresultaat nodig om Nederland in te reizen. Ook wie werkzaam is in het transport van goederen en ander transportpersoneel voor zover noodzakelijk, zoals bijvoorbeeld vrachtwagenchauffeurs, heeft geen negatieve PCR-test nodig. Zij moeten wel kunnen aantonen dat zij in het ene land wonen en in het andere land werken, studeren of naar school gaan.
  - Op dit moment geldt nog steeds dat reizigers die met de auto naar Nederland reizen, geen negatieve testuitslag moeten kunnen voorleggen.

Lees alle actuele informatie hierover op de website van de Nederlandse overheid


Ik ga van Nederland naar België


Wat is het reisadvies van de Belgische overheid?

Verplaatsingen naar België om reizen, winkelen, fietsen, wandelen, ... zijn niet verboden. Er geldt evenwel een negatief reisadvies voor alle niet-essentiële verplaatsingen.

Bij aankomst in België uit rode zone (waaronder Nederland), zijn er strenge maatregelen:

 • verplicht invullen Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) 
 • iedereen die uit rode zone terugkeert wordt als hoogrisicocontact beschouwd:
  - verplichte quarantaine en test op dag 1 en dag 7 na aankomst in België (de quarantaine kan pas worden beëindigd na een negatieve PCR-test op dag 7 van de quarantaine)
  - reizigers ontvangen een sms waarmee ze zich kunnen aanmelden bij een testcentrum
 • verplicht voorleggen van recent negatief testresultaat voor aankomst (voor wie niet in België woont)

De politie zal op deze verplichtingen controleren. Bij niet-naleving van de test- en quarantaineplicht riskeert men een boete van € 250, of meer bij herhaling.

Lees meer over de test- en quarantaineverplichtingen voor verplaatsingen van het buitenland naar België

Uitzonderingen
Deze maatregelen gelden niet voor verplaatsingen van korte duur van Nederland naar België. Wie minder dan 48 uur in Nederland verbleef of minder dan 48 uur in België zal zijn, moet het Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) dus niet invullen, en hoeft bij aankomst in België niet in quarantaine. Het is dan ook niet nodig om een negatief testresultaat te kunnen voorleggen.

Grensbewoners die in België komen winkelen, moeten zich evenwel aan de zeer strikte voorwaarden houden. Funshoppen is niet toegelaten.

Wat is het reisadvies van de Nederlandse overheid?

Het advies luidt om niet naar België te reizen, tenzij dit strikt noodzakelijk is. Een toeristische reis of een boodschap doen zijn geen noodzakelijke reizen en zijn volgens dit advies niet toegestaan.

Naar de winkel in Baarle?

Winkelen en werken in Baarle (zowel in Baarle-Hertog als in Baarle-Nassau) zijn meestal een verplaatsingen van korte duur (minder dan 48 uur). Quarantaine en het kunnen voorleggen van een negatief testresultaat zijn in dat geval volgens de maatregelen niet verplicht.

Uiteraard vragen we iedereen om waakzaam te blijven en de “6 gouden regels” altijd te respecteren, ook bij verplaatsingen van korte duur zoals winkelen, een familiebezoek, een wandeling, … 

De zes gouden regels tegen corona

 1. Respecteer de hygiëneregels
 2. Doe je activiteiten liefst buiten
 3. Denk aan kwetsbare mensen
 4. Hou afstand (1,5 m)
 5. Beperk je nauwe contacten
 6. Volg de regels over bijeenkomsten

Lees meer over de maatregelen die in België gelden

Volg altijd de maatregelen in het land waar je verblijft

De reisadviezen zijn sterk onderhevig aan veranderingen en reizen naar een bestemming kan op elk moment terug afgeraden worden. Kijk daarom altijd vooraf wat het reisadvies is voor het land of de regio waar je heen gaat. Aan de hand van drie kleurcodes zie je:

 • of het een land of regio is waarvoor een laag risico op besmetting is vastgesteld (kleurcode groen)
 • of het een land of regio is waarvoor een matig risico op besmetting is vastgesteld (kleurcode oranje)
 • of het een land of regio is waar personen een hoog risico op besmetting lopen (kleurcode rood).

Je leest er ook aan welke maatregelen je je moet houden in het land van bestemming. 

Gepubliceerd op maandag 19 april 2021