Mag ik van België naar Nederland (of andersom) reizen, winkelen, wandelen, … ? (update 3 november)

Verplaatsingen van België naar Nederland en andersom zijn in de meeste gevallen nog toegestaan. Om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 in te dijken, zijn er strenge maatregelen genomen om het contact met andere mensen buiten het gezin te beperken. Hou je altijd aan de regels die gelden in het land van bestemming.

Ik ga van België naar Nederland


Wat is het reisadvies van de Belgische overheid?

Verplaatsingen naar Nederland om te reizen, te winkelen, te fietsen, te wandelen, ... zijn niet verboden. De grenzen blijven open.

Alle toeristische of niet-essentiële verplaatsingen naar heel Nederland worden wel ten zeerste afgeraden (rode zone).

Wat is het reisadvies van de Nederlandse overheid?

Het is mogelijk om naar Nederland te gaan om te reizen, te winkelen, te fietsen, te wandelen, ...

Na een verblijf in België adviseert de Nederlandse overheid om bij aankomst of terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine te gaan (oranje zone).

Dit reisadvies is niet bindend. Het blijft de eigen verantwoordelijkheid om een reis of verplaatsing wel of niet te laten doorgaan.

Ik ga van Nederland naar België


Wat is het reisadvies van de Belgische overheid?

Het is mogelijk om naar België te reizen, te winkelen, te fietsen, te wandelen, ...

Let op:
sinds 2 november bevindt België zich in een verstrengde lockdown. Alleen essentiële winkels zijn open: hier winkel je gedurende max. 30 minuten en alleen. Alle niet-essentiële winkels en horeca zijn gesloten. Informeer je vooraf bij deze zaken of ze op bestelling een levering of afhaal op afspraak organiseren.

Voor wie uit rode zone naar België terugkeert of komt, én langer dan 48 uur in het buitenland verbleef, en/of langer dan 48 uur in België zal verblijven, geldt:

 • vul het Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) in binnen de 48 uur voor aankomst in België
 • het formulier berekent op basis van je antwoorden of je een hoog risico loopt op corona
 • krijg je een sms? Je hebt een hoog risico op corona: je gaat verplicht in quarantaine
 • krijg je geen sms? Dan hoef je niet in quarantaine

Deze maatregelen gelden niet voor verplaatsingen van korte duur van Nederland naar België. Wie minder dan 48 uur in Nederland verbleef en/of minder dan 48 uur in België zal zijn, moet het Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) dus niet invullen, en hoeft om deze reden bij aankomst in België niet in quarantaine.

Wat is het reisadvies van de Nederlandse overheid?

Het is mogelijk om naar België te reizen, te winkelen, te fietsen, te wandelen, ...

De kleurcode voor gans België is oranje (alleen noodzakelijke reizen) omdat in België een lockdown geldt met strenge maatregelen. Niet-noodzakelijke verplaatsingen naar België worden om die reden en omwille van de inreisbeperkingen die België oplegt, sterk afgeraden.

Dit reisadvies is niet bindend. Het blijft de eigen verantwoordelijkheid om een reis of verplaatsing wel of niet te laten doorgaan.

Naar de winkel in Baarle?

Winkelen of werken in Baarle (zowel in Baarle-Hertog als in Baarle-Nassau) is meestal een verplaatsing van korte duur (minder dan 48 uur). Quarantaine is in dat geval om deze reden niet verplicht.

Uiteraard vragen we iedereen om waakzaam te blijven en de “6 gouden regels” altijd te respecteren, ook bij verplaatsingen van korte duur zoals winkelen, een familiebezoek, een wandeling, … 

De zes gouden regels tegen corona

 1. Respecteer de hygiëneregels
 2. Doe je activiteiten liefst buiten
 3. Denk aan kwetsbare mensen
 4. Hou afstand (1,5 m)
 5. Beperk je nauwe contacten
 6. Volg de regels over bijeenkomsten

 

Volg altijd de maatregelen in het land waar je verblijft

De grenzen in Europa zijn open. Ook van en naar de andere landen van de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen is reizen vanuit België in de meeste gevallen toegelaten.

De reisadviezen zijn sterk onderhevig aan veranderingen en reizen naar een bestemming kan op elk moment terug afgeraden worden. Kijk daarom altijd vooraf wat het reisadvies is voor het land of de regio waar je heen gaat. Aan de hand van drie kleuren zie je:

 • of je kan reizen zonder bijkomende beperken (groene zone)
 • of reizen afgeraden wordt omwille van de ongunstige epidemiologische situatie en een verhoogde waakzaamheid geboden is (oranje zone)
 • of dat er een negatief reisadvies geldt omwille van de ongunstige epidemiologische situatie, of dat je het land van bestemming niet binnen mag (rode zone).

Je leest er ook aan welke maatregelen je je moet houden in het land van bestemming. 

 

Gepubliceerd op maandag 17 augustus 2020