Mag ik van België naar Nederland (of andersom) reizen, fietsen, winkelen, wandelen, … ? (update 21 oktober)

Ik ga van België naar Nederland

Wat is het reisadvies van de Belgische overheid?

Het is mogelijk om naar Nederland te reizen, te fietsen, te wandelen, te winkelen of op daguitstap te gaan.

Alle toeristische of niet-essentiële verplaatsingen naar heel Nederland worden ten zeerste afgeraden (rode zone). Reizen naar Nederland is echter niet verboden.

Wat is het reisadvies van de Nederlandse overheid?

Het is mogelijk om naar Nederland te reizen, te fietsen, te wandelen, te winkelen, of op daguitstap te gaan.

Niet-noodzakelijke reizen vanuit gans België worden sterk afgeraden. Wie toch vanuit België naar Nederland komt of terugkeert, krijgt het dringende advies om 10 dagen in thuisquarantaine te gaan (oranje zone).

Dit reisadvies is niet bindend. Het blijft de eigen verantwoordelijkheid om een reis of verplaatsing wel of niet te laten doorgaan.

 

Ik ga van Nederland naar België

Wat is het reisadvies van de Belgische overheid?

Het is mogelijk om naar België te reizen, te fietsen, te wandelen, te winkelen, of op daguitstap te gaan.

Wie uit Nederland naar België komt of terugkeert, gaat meteen na terugkeer verplicht 10 dagen in quarantaine (rode zone). Je wordt niet getest, tenzij je symptomen hebt. De verplichting om in quarantaine te gaan, kan vervallen op basis van de optionele zelfevaluatie van het risico op besmetting opgenomen in het Passenger Locator Form (PLF).

 

Wie na een verblijf van meer dan 48 uur in het buitenland naar België terugkeert en wie van plan is om naar België te reizen, is verplicht het Passenger Locator Form (PLF) in te vullen. Dit moet je vóór aankomst in België doen, binnen de 48 uur. Op basis van het ingevulde Passenger Locator Form (PLF) worden reizigers op de hoogte gebracht via SMS of ze in quarantaine moeten.

Lees ook: Werken of winkelen in rode zone. Wat nu?

Wat is het reisadvies van de Nederlandse overheid?

Het is mogelijk om naar België te reizen, te fietsen, te wandelen, te winkelen of op daguitstap te gaan.

De kleurcode voor gans België is oranje (alleen noodzakelijke reizen) omdat het aantal COVID-19 besmettingen ook in heel België sterk toeneemt. Niet-noodzakelijke verplaatsingen naar België worden daarom sterk afgeraden.

Dit reisadvies is niet bindend. Het blijft de eigen verantwoordelijkheid om een reis of verplaatsing wel of niet te laten doorgaan.

 

Volg altijd de maatregelen in het land waar je verblijft

De grenzen in Europa zijn open. Ook van en naar de andere landen van de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen is reizen vanuit België toegelaten.

De reisadviezen zijn sterk onderhevig aan veranderingen en reizen naar een bestemming kan op elk moment terug afgeraden worden. Kijk daarom altijd vooraf wat het reisadvies is voor het land of de regio waar je heen gaat. Aan de hand van drie kleuren zie je of je een land binnen mag reizen (groene zone), of je er binnen mag onder voorwaarden zoals bv. quarantaine of het voorleggen van een negatieve COVID-test (oranje zone), of dat je niet binnen mag (rode zone).

Je leest er ook aan welke maatregelen je je moet houden in het land van bestemming.

Uitzonderingen op de verplichting van quarantaine bij aankomst of terugkeer uit rode zone

  • bij verplaatsingen van korte duur (minder dan 48 uur) in België of in het buitenland geldt deze verplichting niet
  • om essentieel werk of een dwingende reden te vervullen mag je de quarantaine tijdelijk onderbreken als je deze activiteit niet kan uitstellen (bv. werk, studies, begrafenis). Tijdens deze activiteit moeten je de social distancing en andere beschermingsmaatregelen strikt volgen. Voor de rest van het verblijf in België moet je in quarantaine blijven.
Gepubliceerd op maandag 17 augustus 2020