Mag ik van België naar Nederland (of andersom) reizen, fietsen, winkelen, wandelen, … ? (update 16 september)

Ik ga van België naar Nederland

Wat is het reisadvies van de Belgische overheid?

Het is mogelijk om naar Nederland te reizen, te fietsen, te wandelen, te winkelen of op daguitstap te gaan.

Verplaatsingen naar de provincies Noord-Brabant, Flevoland, Utrecht, Limburg, Gelderland en Groningen worden sterk afgeraden. Een verhoogde waakzaamheid is aangewezen voor wie toch naar deze provincies reist (oranje zone).

Voor de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland geldt een formeel reisverbod voor alle toeristische of niet-essentiële verplaatsingen (rode zone).

Wat is het reisadvies van de Nederlandse overheid?

Het is mogelijk om naar Nederland te reizen, te fietsen, te wandelen, te winkelen, of op daguitstap te gaan.

Niet-noodzakelijke reizen vanuit de stad Antwerpen en vanuit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest worden sterk afgeraden. Wie toch vanuit de stad Antwerpen of vanuit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest naar Nederland komt, krijgt het dringende advies om 14 dagen in thuisquarantaine te gaan (oranje zone). Dit reisadvies is niet bindend. Het blijft de eigen verantwoordelijkheid om een reis of verplaatsing wel of niet te laten doorgaan.

Ik ga van Nederland naar België

Wat is het reisadvies van de Belgische overheid?

Het is mogelijk om naar België te reizen, te fietsen, te wandelen, te winkelen, of op daguitstap te gaan.

Wie terugkeert vanuit de provincies Noord-Brabant, Flevoland, Utrecht, Limburg, Gelderland en Groningen moet extra waakzaam zijn na terugkeer (oranje zone). Wie terugkeert uit deze provincies wordt geadviseerd om zich preventief te laten testen en zich in quarantaine te plaatsen. Dit is geen verplichting, wel een sterke aanbeveling. 
Kleurcode oranje geldt tot 18 september 2020 16.00u ook voor de provincies Noord- en Zuid-Holland.

Vanaf 18 september 2020 om 16.00 uur worden de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland (rode zone). Wie uit deze provincies naar België komt of terugkeert, moet verplicht getest worden bij terugkeer en gaat verplicht 14 dagen in thuisquarantaine.

Sinds 1 augustus ben je verplicht een identificatieformulier in te vullen als je na een verblijf van meer dan 48 uur in het buitenland naar België terugkeert of van plan bent om naar België te reizen. Dit moet je voor aankomst in België doen, binnen de 48 uur.

Wat is het reisadvies van de Nederlandse overheid?

Het is mogelijk om naar België te reizen, te fietsen, te wandelen, te winkelen of op daguitstap te gaan.

Verplaatsingen naar de stad Antwerpen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest worden afgeraden (oranje zone). Het advies is dit alleen te doen als dat noodzakelijk is. Dit reisadvies is niet bindend. Het blijft de eigen verantwoordelijkheid om een reis of verplaatsing wel of niet te laten doorgaan.

Volg altijd de maatregelen in het land waar je verblijft

De grenzen in Europa zijn open. Ook van en naar de andere landen van de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen is reizen vanuit België toegelaten.

De reisadviezen zijn sterk onderhevig aan veranderingen en reizen naar een bestemming kan op elk moment terug afgeraden worden. Kijk daarom altijd vooraf wat het reisadvies is voor het land of de regio waar je heen gaat. Aan de hand van drie kleuren zie je of je een land binnen mag reizen (groene zone), of je er binnen mag onder voorwaarden zoals bv. quarantaine of het voorleggen van een negatieve COVID-test (oranje zone), of dat je niet binnen mag (rode zone).

Je leest er ook aan welke maatregelen je je moet houden in het land van bestemming.

Deze reisadviezen zijn niet van toepassing op personen die essentieel werk verrichten of een dwingende reden hebben, zoals bijvoorbeeld:

  • professionele verplaatsingen van grensarbeiders, gezondheidswerkers, beroepskrachten uit de ouderenzorg
  • verplaatsingen in het kader van professionele activiteiten, met inbegrip van woon-werk verplaatsingen
  • personen die zich om studieredenen verplaatsen zoals leerlingen, studenten en stagiairs
  • verplaatsingen in het kader van co-ouderschap
  • verplaatsingen om bijstand of zorg te verlenen aan een oudere, minderjarige, gehandicapte of kwetsbare persoon
  • reizen in het kader van begrafenissen, crematies of huwelijken (op voorwaarde van een verwantschap in de eerste en tweede graad)
  • verplaatsingen om dwingende medische redenen of de verderzetting van een dringende medische behandeling
Gepubliceerd op maandag 17 augustus 2020