Mag ik van België naar Nederland (of andersom) reizen, winkelen, wandelen, … ? (update 8 december)

1. Ik ga van België naar Nederland


Wat is het reisadvies van de Belgische overheid?

Verplaatsingen naar Nederland om te reizen, winkelen, fietsen, wandelen, ... zijn ten zeerste afgeraden. Nederland heeft de kleurcode rood, dit betekent dat er een hoog risico op besmetting is.

Wat is het reisadvies van de Nederlandse overheid?

Bij terugkeer naar of aankomst in Nederland heb je een coronabewijs nodig. Dit betekent dat je één van volgende bewijzen moet kunnen tonen:

 • een vaccinatiebewijs waaruit blijkt dat je volledig gevaccineerd bent
 • een testbewijs van een negatieve PCR/NAAT-test die niet ouder is dan 48 uur voor vertrek naar Nederland, of een negatieve antigeentest die niet ouder is dan 24 uur voor vertrek naar Nederland
 • een herstelbewijs in de vorm van een positief PCR/NAAT-testresultaat dat niet korter dan 11 dagen geleden en niet langer dan 180 dagen geleden is afgenomen

Uitzonderingen:

 • als je met eigen vervoer (bv. auto of moto) reist en minder dan 12 uur in Nederland zal zijn of minder dan 12 uur in België verbleef, moet je geen coronabewijs tonen
 • grenswerkers, grensscholieren en grensstudenten hebben geen coronabewijs nodig: lees hier de maatregelen voor inreizen uit de grensstreek
 • kinderen jonger dan 12 jaar kunnen zonder deze coronabewijs naar Nederland (terug)reizen

Bij terugkeer naar of aankomst in Nederland vanuit België moet je niet in (thuis)quarantaine.

Voor reizigers mét een vaccinatie- of herstelbewijs geldt het dringende advies om een zelftest te doen voordat zij weer anderen ontmoeten of weer naar het werk of de school gaan.
Reizigers zónder vaccinatie- of herstelbewijs worden dringend geadviseerd zich te testen op dag 2 en 5 na aankomst. Dit kan met een zelftest of bij de GGD. Bij klachten of een positieve zelftest, moeten zij zich laten testen bij de GGD.

Lees meer op de website van de Nederlandse rijksoverheid

2. Ik ga van Nederland naar België


Wat is het reisadvies van de Belgische overheid?

a) Passagier Lokalisatie Formulier

Je vult het Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) in binnen de 48 uur voor je aankomst in België (ongeacht of dit om reden van vakantie, professionele verplaatsingen of essentiële reizen is). Je moet dit ook doen als je volledig gevaccineerd bent. 
Duurde je verblijf in Nederland minder dan 48 uur of zal je minder dan 48 uur in België blijven? Dan moet je het Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) niet invullen als je met eigen vervoer (zoals de auto) reist.

b) Testen en quarantaine

Verbleef je voor aankomst in België in Nederland? Nederland heeft de kleurcode rood, hiervoor gelden volgende regels:

 • Heb je een vaccinatiecertificaat of herstelcertificaat?
  Je moet niet in quarantaine of je laten testen.
 • Heb je geen vaccinatiecertificaat of herstelcertificaat?
  - Inwoners van België vanaf 12 jaar:
  Heb je geen recente negatieve PCR-test (max. 72 uur oud)? Je laat je bij aankomst in België verplicht testen op dag 1 of 2. Is je test negatief ? Dan mag je uit quarantaine als je je negatief testresultaat hebt. Laat je daarna nog eens testen op dag 7.
  Als je test positief is, blijf je 10 dagen in quarantaine.
  - Niet-inwoners van België vanaf 12 jaar:
  Je moet een PCR-test doen max. 72 uur voor je in België bent. Deze test moet negatief zijn. Bij aankomst in België moet je niet in quarantaine. Met een positief testresultaat mag je niet naar België reizen. Laat je daarna nog eens testen op dag 7.
  - Kinderen onder de 12 jaar moeten geen test doen, maar worden in quarantaine geplaatst als de ouders worden getest, in afwachting van de testresultaten.

Blijf je minder lang dan 48 uur in België? Of duurde je verblijf in Nederland minder lang dan 48 uur?
Je moet niet in quarantaine of je laten testen.

In bepaalde gevallen moet je je niet laten testen en/of in quarantaine gaan, zoals bv. grensbewoners, grensarbeiders, grensscholieren en -studenten, personen die reizen in het kader van co-ouderschap, … Lees hier meer over deze uitzonderingen

20210701 hoe kom je veilig terug naar België van reis.pdf146,1 Kb(pdf)

Wat is het reisadvies van de Nederlandse overheid?

Verplaatsingen naar België om te winkelen, te fietsen, te wandelen, ... zijn mogelijk. België heeft de kleurcode geel, dit betekent dat er gezondheidsrisico’s zijn door besmettingen met het coronavirus.

Naar de winkel in Baarle?

Het coronavirus is nog niet verdwenen. We vragen iedereen om waakzaam te blijven en de basisprincipes altijd te respecteren, ook bij verplaatsingen van korte duur zoals winkelen, een familiebezoek, een wandeling, … 

De basisprincipes

 1. respecteer de hygiënemaatregelen (bv. handen wassen, hoest- en nieshygiëne…)
 2. geef de voorkeur aan buitenactiviteiten, verlucht waar nodig binnenruimtes voldoende
 3. neem extra voorzorgsmaatregelen voor mensen die tot een risicogroep behoren
 4. de veiligheidsafstand van 1,5 m is de norm, behalve voor de toegelaten uitzonderingen, en draag een mondmasker wanneer dit niet mogelijk is

Lees meer over de maatregelen die in België gelden

Volg altijd de maatregelen in het land waar je verblijft

Elk land kan andere maatregelen opleggen voor reizigers. Informeer je vooraf goed over de maatregelen die gelden in het land van je bestemming, maar ook van de landen waar je doorreist. Raadpleeg voor je vertrek de website www.reopen-eu.be of de website van de FOD Buitenlandse Zaken. Je vindt er de reisadviezen per land.

Kleurcodes per land

Gepubliceerd op maandag 09 augustus 2021