Mag ik van België naar Nederland (of andersom) reizen, winkelen, wandelen, … ? (update 27 september)

1. Ik ga van België naar Nederland


Wat is het reisadvies van de Belgische overheid?

Verplaatsingen naar Noord-Brabant, Zeeland, Limburg, Noord-Holland, Gelderland, Utrecht, Drenthe, Overijssel en Groningen om te reizen, winkelen, fietsen, wandelen, ... zijn mogelijk mits de nodige waakzaamheid. Deze provincies hebben de kleurcode oranje, dit betekent dat er een matig verhoogd risico op besmetting is.

Verplaatsingen naar Friesland, Zuid-Holland en Flevoland om te reizen, winkelen, fietsen, wandelen, ... zijn ten zeerste afgeraden. Deze provincies hebben de kleurcode rood, dit betekent dat er een hoog risico op besmetting is.

Wat is het reisadvies van de Nederlandse overheid?

Bij terugkeer naar of aankomst in Nederland zijn er extra maatregelen, zoals het voorleggen van een coronabewijs of een verplichte negatieve testuitslag:

 • Heb je een vaccinatiecertificaat of herstelcertificaat?
  Een negatieve PCR-test of antigeentest is niet nodig als je een geldig vaccinatiebewijs of herstelbewijs hebt (zoals het digitaal COVID-certificaat).
 • Heb je geen vaccinatiecertificaat of herstelcertificaat?
  Personen vanaf 12 jaar die Nederland vanuit België inreizen moeten een negatieve PCR-test van max. 48 uur of een negatieve antigeentest van max. 24 uur kunnen voorleggen. Deze maatregel geldt voor reizen per vliegtuig, ferry, schip, internationale trein en bus, auto, motor of ander eigen vervoer.
 • Blijf je minder lang dan 12 uur in Nederland? Of ben je grenswerker of grensstudent?
  Er gelden uitzonderingen. Als je met eigen vervoer (zoals de auto) reist en minder dan 12 uur in Nederland zal zijn of minder dan 12 uur in België verbleef, moet je geen negatieve test of coronabewijs hebben. Ook grenswerkers, grensscholieren en grensstudenten hebben geen negatieve testuitslag nodig, zij moeten wel aan de vervoerder een gezondheidsverklaring tonen.
  Bekijk alle uitzonderingen op de verplichte negatieve testuitslag
 • Bij terugkeer naar of aankomst in Nederland vanuit België moet je niet in (thuis)quarantaine.

Lees meer op de website van de Nederlandse rijksoverheid

2. Ik ga van Nederland naar België


Wat is het reisadvies van de Belgische overheid?

a) Passagier Lokalisatie Formulier

Je vult het Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) in binnen de 48 uur voor je aankomst in België (ongeacht of dit om reden van vakantie, professionele verplaatsingen of essentiële reizen is). Je moet dit ook doen als je volledig gevaccineerd bent. 
Duurde je verblijf in Nederland minder dan 48 uur of zal je minder dan 48 uur in België blijven? Dan moet je het Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) niet invullen als je met eigen vervoer (zoals de auto) reist.

b) Testen en quarantaine

Verbleef je voor aankomst in België in Noord-Brabant, Zeeland, Limburg, Noord-Holland, Gelderland, Utrecht, Drenthe, Overijssel of Groningen? Deze provincies hebben de kleurcode oranje.
Je moet niet in quarantaine of je laten testen.

Verbleef je voor aankomst in België in Friesland, Zuid-Holland of Flevoland? Deze provincies hebben de kleurcode rood.
Hiervoor gelden volgende regels:

 • Heb je een vaccinatiecertificaat of herstelcertificaat
  Je moet niet in quarantaine of je laten testen.
 • Heb je geen vaccinatiecertificaat of herstelcertificaat?
  - Inwoners van België vanaf 12 jaar:
  Heb je geen recente negatieve PCR-test (max. 72 uur oud)? Je laat je bij aankomst in België verplicht testen op dag 1 of 2. Is je test negatief ? Dan mag je uit quarantaine als je je negatief testresultaat hebt. Laat je daarna nog eens testen op dag 7. 
  Als je test positief is, blijf je 10 dagen in quarantaine.
  - Niet-inwoners van België vanaf 12 jaar:
  Je moet een PCR-test doen max. 72 uur voor je in België bent. Deze test moet negatief zijn. Bij aankomst in België moet je niet in quarantaine. Met een positief testresultaat mag je niet naar België reizen.
  Laat je daarna nog eens testen op dag 7.
  - Kinderen onder de 12 jaar moeten geen test doen.
 • Blijf je minder lang dan 48 uur in België? Of duurde je verblijf in Nederland minder lang dan 48 uur?
  Je moet niet in quarantaine of je laten testen.
 • In bepaalde gevallen moet je je niet laten testen en/of in quarantaine gaan, zoals bv. grensbewoners, grensarbeiders, grensscholieren en -studenten.
  Lees hier meer over deze uitzonderingen

20210701 hoe kom je veilig terug naar België van reis.pdf146,1 Kb(pdf)

Wat is het reisadvies van de Nederlandse overheid?

Verplaatsingen naar België om te winkelen, te fietsen, te wandelen, ... zijn mogelijk. België heeft de kleurcode geel, dit betekent dat er gezondheidsrisico’s zijn door besmettingen met het coronavirus.

Naar de winkel in Baarle?

Het coronavirus is nog niet verdwenen. We vragen iedereen om waakzaam te blijven en de “zes gouden regels” altijd te respecteren, ook bij verplaatsingen van korte duur zoals winkelen, een familiebezoek, een wandeling, … 

De zes gouden regels tegen corona

 1. Respecteer de hygiëneregels
 2. Doe je activiteiten liefst buiten
 3. Denk aan kwetsbare mensen
 4. Hou afstand (1,5 m)
 5. Beperk je nauwe contacten
 6. Volg de regels over bijeenkomsten

Lees meer over de maatregelen die in België gelden

Volg altijd de maatregelen in het land waar je verblijft

Elk land kan andere maatregelen opleggen voor reizigers. Informeer je vooraf goed over de maatregelen die gelden in het land van je bestemming, maar ook van de landen waar je doorreist. Raadpleeg voor je vertrek de website www.reopen-eu.be of de website van de FOD Buitenlandse Zaken. Je vindt er de reisadviezen per land.

Kleurcodes per land

Gepubliceerd op maandag 09 augustus 2021