Kinderen lagere scholen maken 160 nestkastjes in de strijd tegen de eikenprocessierupsen

De laatste jaren teisteren eikenprocessierupsen onze streken. De brandharen zorgen voor last aan ogen en luchtwegen bij wie in de buurt komt. Het gebruik van biociden is slecht voor de gezondheid en de biodiversiteit. Een duurzame, ecologische en betaalbare oplossing drong zich op.

Natuurlijke vijand van de eikenprocessierups

En daar komt de koolmees in beeld! De koolmees is een grote liefhebber van de rupsen en is daardoor een belangrijke bondgenoot geworden in de strijd tegen de processierups. De koolmees is een vaak voorkomende vogelsoort in België. Hij eet de eikenprocessierups met of zonder brandharen op.

Nestkastjesproject

Zowel bij de gemeente als bij de dorpsraad van Zondereigen leefde het idee om nestkastjes te maken voor de koolmees. Samen werkten ze het idee uit tot een project en klopten hiermee aan bij de twee scholen van de gemeente Baarle-Hertog. Beide scholen uit onze gemeente, vrije basisschool De Vlinder uit Baarle-Hertog en vrije basisschool De Horizon uit Zondereigen, engageerden zich om deel te nemen met in totaal 120 leerlingen tussen de 5 en de 12 jaar.

Kinderen timmeren 160 nestkastjes

De technische dienst van de gemeente zorgde voor het materiaal, zaagde het hout op maat en voorzag het van nagelgaten. Het materiaal werd in de vorm van een bouwpakket met instructies en een voorbeeld van een nestkastje aangeleverd bij de scholen. De kinderen timmerden op school de nestkastjes in elkaar en mochten er elk één mee naar huis nemen om in de tuin op te hangen. Daarnaast timmerden de kinderen er nog 40 extra voor de gemeente.

57 nestkastjes op openbaar domein

De gemeente Baarle-Hertog hangt 57 nestkastjes in eikenbomen op openbaar domein. Naast de 40 nestkastjes en de 2 twee voorbeeldkastjes vanuit de scholen, werden er nog 15 nestkastje aangeleverd door de provincie Antwerpen. De gemeente heeft alle nestkastjes genummerd en in kaart gebracht om het succes van het project te kunnen monitoren. In Zondereigen hangen 31 nestkastjes en in het centrum van Baarle-Hertog hangen er nog 26. De nestkastjes op openbaar domein zullen jaarlijks gereinigd worden door de gemeente.

Schepen hangt symbolisch eerste nestkastje op

Schepen van milieu en onderwijs Sophieke Verhoeven heeft deze week het eerste nestkastje symbolisch opgehangen aan een eikenboom ter hoogte van de Ginhovense Velden in Zondereigen:

“Het enthousiasme van de kinderen en de leerkrachten om mee te werken aan dit project is enorm. We hadden begin dit jaar nooit durven dromen dat er maar liefst 160 nestkastjes gemaakt zouden worden. Hopelijk vinden de mezen in het voorjaar hun weg naar de nestkastjes en worden ze volgende zomer onze bondgenoot in de strijd tegen de eikenprocessierups.”

Gepubliceerd op donderdag 26 november 2020