Kijk uit voor valse uitnodigingen voor vaccinatie

Het Crisiscentrum roept iedereen op om waakzaam te zijn voor cybercriminelen die valse uitnodigingen sturen voor de vaccinatiecampagne. Maak nooit geld over of deel je bankgegevens niet. De vaccins zijn gratis. Er zal nooit om je financiële gegevens gevraagd worden.

Hoe herken je een valse uitnodiging?

  • Onverwacht is verdacht. Ben je al gevaccineerd of is het nog lang niet jouw beurt? Wees kritisch en bekijk de uitnodiging aandachtig.
  • Burgers ontvangen hun persoonlijke uitnodiging in principe altijd via de post. Enkel als je gegevens gekend zijn, krijg je daarnaast ook een uitnodiging per sms of e-mail. Wantrouw dus sms'jes of e-mails die niet vergezeld zijn van een brief.
  • Uitnodigingen via e-mail zullen verstuurd zijn vanuit het adres cov19-vaccin@doclr.be. Een officiële sms is afkomstig van het nummer 8811.
  • Je uitnodiging zal altijd je naam vermelden. Ontvang je een bericht dat niet persoonlijk aan jou gericht is, dan is het verdacht.
  • De afzender is altijd de Vlaamse overheid.  In geen geval komt een uitnodiging van je gemeente, of van één van de merken van de vaccins (Pfizer, Moderna, AstraZeneca…)

Twijfel je nog over de e-mail die je ontving?

Meer tips om echte uitnodigingen te herkennen, vind je op SafeOnWeb of op de officiële Vlaamse vaccinatiewebsite laatjevaccineren.be.

 

Voorbeeld van een valse uitnodiging

 
 
Gepubliceerd op dinsdag 09 maart 2021