Inrijverbod voor doorgaand vrachtverkeer vanaf 7 oktober

Vanaf donderdag 7 oktober voeren de gemeenten Baarle-Hertog en Baarle-Nassau een inrijverbod voor doorgaand vrachtverkeer in het centrum van Baarle in. Tegelijkertijd wordt, in samenspraak met de gemeente Merksplas, een inrijverbod voor doorgaand vrachtverkeer in Zondereigen ingevoerd.

Het inrijverbod voor vrachtverkeer maakt deel uit van het gemeentelijk mobiliteitsplan dat de gemeenteraden van de beide Baarles in juni vaststelden.

Voor wie geldt het inrijverbod?

Het inrijverbod geldt voor vrachtwagens (+3,5 ton) die niet in het centrum moeten zijn. De gemeenten willen met het invoeren van dit verbod doorgaand vrachtverkeer zo veel mogelijk uit de kern weren door gebruik te maken van de randweg.

Voor Zondereigen betekent dit dat doorgaand vrachtverkeer via Weelde-Statie wordt afgeleid.

Het inrijverbod is niet van toepassing op:

  • landbouwvoertuigen
  • bussen
  • bestelwagens (minder dan 3,5 ton)

Uitzondering voor plaatselijke bediening / aantoonbare bestemming

Wat met vrachtwagens (+3,5 ton) die wel in het centrum moeten zijn?

Vrachtwagenchauffeurs die hun bestemming in het centrum van Baarle hebben, mogen nog altijd door het gebied waar het inrijverbod geldt rijden. 

Wat met vrachtwagens (+3,5 ton) die in de ambachtelijke zone Wiekenweg moeten zijn?

Vrachtverkeer met bestemming in de ambachtelijke zone Wiekenweg blijft nog altijd mogelijk, ondanks het inrijverbod voor vrachtverkeer in het centrum. Vrachtwagens mogen vanuit alle richtingen de Wiekenweg bereiken.

De gemeenten willen het vrachtverkeer echter zo veel mogelijk uit het centrum weren, daarom adviseren wij om de rotonde aan de Turnhoutseweg te nemen voor het in- en uitrijden van de ambachtelijke zone.

Wat met vrachtwagens (+3,5 ton) die in Zondereigen moeten zijn?

Vrachtwagenchauffeurs die hun bestemming in Zondereigen hebben, mogen nog altijd door het dorp rijden. 

Hoe toon ik aan dat ik plaatselijke bediening ben / een aantoonbare bestemming heb?

Vrachtwagenchauffeurs moeten op verzoek van de politie aantonen dat zij een bestemming in Zondereigen hebben, bijvoorbeeld met een vrachtbrief of leveringsbon. Kunnen zij dit niet aantonen, dan riskeren zij een boete.

Raadpleeg de trajectadviezen.pdf70,3 Kb(pdf)

Gepubliceerd op dinsdag 05 oktober 2021