Goei Gerief - Oproep naar landbouwcollecties

Om het roestig wordende agrarisch erfgoed van onze regio virtueel op te blinken, lanceert Erfgoed Noorderkempen het gloednieuwe project: Goei Gerief.

LEADER-project

Met financiële steun van LEADER MAK+ en samen met een ploeg enthousiaste vrijwilligers willen ze landbouwalaam, -technieken en -ambachten, maar ook hoeves, gebouwen en landschapselementen beter leren kennen, in kaart brengen en sommige uiteindelijk inventariseren en digitaliseren, om het zo beter te bewaren.


Ook in onze gemeente

Goei Gerief loopt tot eind juni 2022, in de gemeenten Baarle-Hertog, Merksplas, Rijkevorsel, Hoogstraten en Beerse. Eén van de belangrijke doelen van dit project is het bredere publiek kennis laten maken met dit boeiende erfgoed. Het hoogtepunt wordt Erfgoeddag 2022, waarop Erfgoed Noorderkempen een groot evenement zullen organiseren met mini-expo’s, workshops, rondleiding en heel wat randanimatie.


Hoe kan jij ons helpen?

Ben je eigenaar of beheerder van een collectie landbouwalaam? Bekijk de oproep naar nieuwe collecties en vul het formulier aan. Een medewerker van Erfgoed Noorderkempen neemt dan contact met je op en samen bekijken jullie wat de beste aanpak voor je collectie is. Heb je informatie over een historische hoeve, neem ook dan gerust contact op.

Op zoek naar helpende handen die de vrijwilligersploeg kunnen versterken

Langs de ene kant zoeken ze mensen die de handen uit de mouwen willen steken en niet bang zijn om zich vuil te maken: verplaatsen van objecten, oppoetsen, herschikken, ….

Langs de andere kant zoeken ze mensen voor de inventariseringstaken (objecten fotograferen, beschrijven, invoeren in een databank, …). De ideale kandidaat kan zich vinden in beide beschrijvingen, maar iedereen is welkom om de vacatures op onze website te bekijken en zijn motivatiebrief en CV naar: cultureelerfgoed@erfgoednoorderkempen.be te sturen.

Volgens de coronamaatregelen

Erfgoed Noorderkempen organiseert de werkzaamheden in overeenstemming met de actueel geldende COVID-19 maatregelen. In elk geval zal je vaak overdekt maar in de buitenlucht werken. Hou dus zeker de projectsite in het oog om het verloop van Goei Gerief te volgen. Het project is ook op Facebook te vinden en te volgen.

Gepubliceerd op vrijdag 16 juli 2021