Gemeentebestuur bestelt herbruikbare mondmaskers voor elke inwoner vanaf 12 jaar

Het gemeentebestuur heeft herbruikbare mondmaskers besteld en zal deze verdelen voor elke inwoner ouder dan 12 jaar. Hiervoor heeft het bestuur op zaterdag 25 april ingetekend voor een groepsaankoop van IOK.

Wanneer de mondmaskers er zullen zijn, is nog niet duidelijk. Daarover zal de gemeente communiceren als de leverdatum van de leverancier bekend is. Elk gezin zal het juiste aantal mondmaskers toebedeeld krijgen.

De Nationale Veiligheidsraad beloofde op vrijdag 24 april om voor elke inwoner een herbruikbaar stoffen mondmasker en twee filters te voorzien. Over de concrete timing en de verdeling hiervan heeft de gemeente nog geen informatie ontvangen.

Ondertussen werd wel duidelijk dat de federale overheid er tegen 4 mei niet in zal slagen om elke Belg van een mondmasker te voorzien. Nochtans wordt het vanaf dan voor iedereen ouder dan 12 jaar verplicht op het openbaar vervoer of op plaatsen waar geen 1,5 meter afstand gehouden kan worden. De gemeente neemt nu zelf het initiatief om ervoor te zorgen dat elke inwoner zo snel mogelijk een gecertificeerd mondmasker krijgt.

Wat kan je in afwachting al doen?

In afwachting van deze verdeling kan je deelnemen aan de Nationale Naaiactie. Je vindt alle richtlijnen op www.maakjemondmasker.be. Vanaf 4 mei mogen stoffen- en garenwinkels hun deuren openen om de nodige materialen te verkopen.

Wie (nog) geen mondmasker heeft, kan ook neus en mond bedekken met een sjaal of bandana of mondmaskers aankopen in de plaatselijke apotheek.

Mondmaskers beschermen vooral de andere en niet jezelf

Hoewel mondmaskers in de exitstrategie een belangrijke rol spelen, is het dragen ervan geen garantie voor bescherming. Correct gebruik is essentieel. Veel efficiënter is het om – waar mogelijk – anderhalve meter afstand te houden en regelmatig je handen te wassen met water en zeep.

Lees meer over stoffen mondmaskers

Gepubliceerd op donderdag 30 april 2020