Gemeente Baarle-Hertog stelt nieuwbouw cultuurcentrum veilig door grondaankoop

De gemeente Baarle-Hertog koopt een perceel grond aan om hier een nieuw cultuurcentrum te bouwen. Vandaag, vrijdag 10 juli 2020, zijn de authentieke akten (één voor het Belgische deel van de grond en één voor het Nederlandse deel) verleden voor notaris Jan Stoel te Merksplas en notaris Sander Smits te Baarle-Nassau. Hiermee zet Baarle-Hertog een belangrijke stap die het mogelijk maakt om op een unieke locatie een nieuw cultuurhuis te bouwen.

Beide gemeenten uitten de wens dat de landgrens door het nieuw te bouwen cultuurhuis zal lopen. Bij de locatiekeuze is hiermee rekening gehouden. Het gaat om een deel van de vroegere tuin van de familie Govaerts, gelegen langs het parkeerterrein De Loswal. Het aangekochte perceel heeft een oppervlakte van 4.583 m², waarvan 1.775 m² op Belgisch grondgebied ligt en 2.808 m² op Nederlands grondgebied.

De gemeenteraad van Baarle-Hertog besloot op 7 mei 2020 unaniem om dit perceel aan te kopen en alzo deze voorkeurslocatie veilig te stellen. Omwille van de ernstige gezondheidsproblemen van de huidige eigenaar zag de gemeenteraad immers de urgentie hiervan in.

Burgemeester Frans De Bont: Deze grondaankoop kan gewoon niet langer uitgesteld worden. We willen deze eenmalige kans niet mislopen om het nieuwe cultuurcentrum te kunnen bouwen op zo’n unieke locatie, midden in het centrum van Baarle en met de landsgrens erdoorheen.

De gemeenteraden van Baarle-Hertog en Baarle-Nassau besloten op 19 december 2017 om een nieuw cultuurcentrum te bouwen. Daarbij kregen beide colleges onder meer de opdracht om de verwerving van de voorkeurslocatie op te starten. Eind 2018 werd het adviesbureau Sweco Belgium nv aangesteld om dit nieuwbouwproject te begeleiden. Sweco werkte in 2019 een volumestudie uit om een reële inschatting te kunnen maken van de benodigde aan te kopen grond.

Gepubliceerd op vrijdag 10 juli 2020