Een covid-test zonder dokter? Zo doe je dat... (update 26 november)

Heb je klachten die op een mogelijke COVID-19-infectie wijzen (koorts, hoesten, vermoeidheid, aangetast smaak- of reukvermogen)? Blijf thuis!

Gebruik de online zelfevaluatietool

Gebruik de online zelfevaluatietool. Vul hier de anonieme bevraging in. Op het einde van de bevraging krijg je al dan niet het advies om je te laten testen. Meer over de zelfevaluatietool

Krijg je het advies om je te laten testen op covid-19?

Je kan na dit advies een testcode aanvragen. Met deze code kan je via https://testcovid.doclr.be een afspraak maken in een testcentrum of labo. Je kan ook in bepaalde gevallen een afspraak maken bij de apotheek. Dit laatste kan enkel wanneer de klachten minder dan 5 dagen bezig zijn of wanneer je terugkeert van een reis.

Bij ernstige klachten (kortademigheid, pijn op de borst, jonge kindjes met hoge koorts), contacteer je best altijd de huisarts.

Waar en hoe kan je je laten testen?

In het testcentrum Campus Blairon in Turnhout

In het testcentrum Weelde Depot (hal links)

  • ALTIJD met testcode, vraag vooraf je code aan (https://testcovid.doclr.be)
  • NIET op afspraak - elke werkdag (maandag tot vrijdag) van 16 tot 18 uur. Op zaterdag en zondag is het testcentrum gesloten!
  • PCR-test

Bij de apotheek

  • Bekijk bij welke apothekers je terecht kan op www.apotheek.be
  • meestal met testcode
  • vaak op afspraak
  • RAT- of sneltest
  • voor terugkerende reizigers of voor een Covid Safe Ticket (reis, evenement)

In Baarle-Hertog organiseert de apotheker testmomenten in de container-unit ter hoogte van Pastoor Van Herdegomstraat 17.

Wanneer?

  • maandag 29 november: van 12.30 tot 13.30 uur
  • dinsdag 30 november: van 12.30 tot 13.30 uur

Een afspraak maken is niet nodig. Heb je recht op een terugbetaling? Vraag dan vooraf je testcode aan. Hoogrisicocontacten kunnen niet getest worden. 

Meer informatie over het testen van jezelf of kind op COVID-19

Iemand gaf jou op als hoogrisicocontact?

Als iemand anders positief testte en contact had met jou, dan heb jij een hoogrisicocontact gehad. Als dit werd meegegeven bij contactopvolging (of bij het CLB in het geval van besmettingen op school), word je gecontacteerd via 02 214 19 19 (telefoon) of 8811 (sms). Je krijgt een code toegewezen voor een gratis test. Met deze code kan je een afspraak maken via https://testcovid.doclr.be.

Opgelet: Als hoogrisicocontact ga je naar een testcentrum of labo voor een PCR-test. Een snelle antigeentest bij de apotheek is in dit geval niet aanbevolen.

Wanneer is een zelftest zinvol? 

Zelftesten kunnen niet gebruikt worden als alternatief voor een PCR-test of snelle antigeentest bij de apotheek als je het advies krijgt om je te laten testen!  Je kan ze wel gebruiken als je geen symptomen hebt om een vroegtijdige besmetting op te sporen of als gebaar van hoffelijkheid.

Wat bij een positieve zelftest?

Dit betekent dat je waarschijnlijk corona hebt. Ga dus alvast in thuisisolatie. Je huisgenoten (en eventueel heel nauwe contacten) kunnen in afwachting ook in quarantaine gaan.

Het positieve resultaat moet altijd bevestigd worden door een PCR-test. Vraag hiervoor een testcode aan bij het contactcenter op het telefoonnummer 02 214 19 19. Met deze code maak je een afspraak via https://testcovid.doclr.be. Geraak je niet binnen bij contactopvolging en heb je dringend een code nodig? Je kan ook zelf een testcode aanvragen via https://www.mijngezondheid.belgie.be .

Als je positieve zelftest bevestigd wordt door een PCR-test, kan het contactonderzoek opstarten. Je blijft dan minstens 10 dagen in isolatie.

Wat bij een negatieve zelftest?

Een zelftest is nooit helemaal betrouwbaar: het is altijd een momentopname. Een negatieve zelftest betekent enkel dat je op dat moment (waarschijnlijk) niet besmettelijk bent. Blijf ook dan waakzaam en hou je aan de voorzorgsmaatregelen.

Meer informatie over zelftesten

Testen voor reizigers

Je krijgt automatisch een testcode door het invullen van je Passenger Location Form. Met deze code kan je een afspraak maken via https://testcovid.doclr.be of bij je apotheek via www.apotheek.be.  

Vertrek je naar het buitenland of heb je een Covid Safe Ticket nodig?

Je kan een betalende testcode aanvragen via https://www.mijngezondheid.belgie.be. Hier kan je ook een afspraak boeken in een testcentrum via https://testcovid.doclr.be of bij jouw apotheker www.apotheek.be

Gepubliceerd op dinsdag 23 november 2021