Drie bouwteams geselecteerd voor ontwerp en realisatie nieuw cultuurcentrum Baarle

De gemeenten Baarle-Hertog, Baarle-Nassau en de stichting cultureel centrum Baarle gaan de gunningsfase in voor het nieuwe cultuurcentrum op de grens aan de Loswal. Drie bouwteams van architecten, ingenieurs en aannemers zijn geselecteerd. Zij voldoen allemaal aan de opgelegde voorwaarden.

Design & Build

Het nieuwbouwproject is als een Design & Build-opdracht in de markt gezet. Begin 2023 zal het bestek / plan van eisen klaar zijn en vervolgens worden besproken door de raadsleden van beide gemeenten. In het voorjaar werken de bouwteams aan hun voorstel. De ontwerpen worden verwacht in de zomer van 2023. Dan start de onderhandelingsfase waarin de projectvoorstellen nog bijgewerkt kunnen worden. De uiteindelijke gunning aan het bouwteam met het beste voorstel is voorzien voor begin 2024. Dit team zal het nieuwe cultuurcentrum ontwerpen (design) én bouwen (build). We streven ernaar het gebouw begin 2026 in gebruik te kunnen nemen.

Pal op de grens

Het nieuwe cultuurcentrum wordt een duurzaam, multifunctioneel en eigentijds gebouw dat voldoet aan de regels van de Belgische én Nederlandse overheden. Het wordt namelijk pal op de grens gebouwd. Dit unieke gegeven zal zichtbaar gemaakt worden in het nieuwbouwproject.

Voor elke Baarlenaar

Cultuurcentrum Baarle wil het kloppend hart zijn van cultureel en sociaal Baarle. De realisatie van een nieuwe ontmoetingsruimte in het gebouw moet zorgen voor verbinding tussen mensen. Deze ruimte zou een sfeervolle huiskamer moeten worden waar elke Baarlenaar zich goed voelt. Verder krijgt het gebouw onder andere een gezamenlijke foyer, een grote en kleine theaterzaal, een danszaal, verschillende multifunctionele lokalen, een auditorium, een bibliotheek, een muziekbox, kleedruimten, werkplekken en een (les)keuken.

Gepubliceerd op donderdag 27 oktober 2022