Doven straatverlichting in Baarle-Hertog (update)

De gemeente Baarle-Hertog zal begin januari de straatverlichting vanaf 23 uur volledig doven, behalve vrijdag- en zaterdagnacht.

De openbare verlichting is een grote kostenpost voor de gemeente, met deze maatregel wordt bijna 40% minder energie verbruikt. Netbeheerder Fluvius realiseerde deze omschakeling in de eerste week van januari.

Energieloze nachten in Baarle-Hertog

De beslissing van de gemeente Baarle-Hertog om tijdens weeknachten geen energie te verspillen aan straatverlichting houdt in dat alle lampen op Belgisch grondgebied uitgaan om 23 uur en om 5 uur weer aanspringen. Tijdens de weekends blijft de verlichting de hele nacht branden.

Nederlandse straatlampen blijven aan

Baarle-Nassau kiest er niet voor om de straatverlichting ’s nachts te doven. De gemeente Baarle-Nassau is voor het uitschakelen van de openbare verlichting afhankelijk van Enexis. Technisch is het te complex voor de Nederlandse netbeheerder om de straatverlichting te doven.

In een aantal woonstraten In Baarle-Nassau worden de straatlampen voortaan wel vanaf 23 uur naar 30% lichtsterkte gedimd worden. Nu worden ze vanaf middernacht gedimd naar 50%.

2 Netbeheerders in het centrum

In het centrum van Baarle-Hertog en Baarle-Nassau hebben we te maken met twee netbeheerders voor de openbare verlichting, het Belgische Fluvius en het Nederlandse Enexis. De enclavesituatie zal dus tijdens de week ’s nachts in het centrum van Baarle heel zichtbaar worden wanneer de Belgische straatlampen doven en de Nederlandse blijven branden.

Van dimmen naar doven in Zondereigen

De straatlampen in Zondereigen worden nu nog ’s nachts gedimd, maar zullen vanaf de eerste week van januari ook gedoofd worden vanaf 23 uur tijdens de week en op zondagavond. ’s Avonds worden ze gradueel gedimd van 20 tot 23 uur en ’s ochtends gaan ze gradueel sterker branden van 4 tot 6 uur.

Sfeerverlichting aan gemeentelijke gebouwen

De klemtoonverlichting aan de kerk in Baarle-Hertog werd net als de buitenverlichting van het Belgische gemeentehuis al enkele maanden geleden uitgeschakeld.

Gepubliceerd op donderdag 22 december 2022