Discriminatie op de huurmarkt

De zoektocht naar een huurwoning loopt niet altijd van een leien dakje. De woningmarkt staat vandaag meer dan ooit onder druk met een aanbod dat vele malen kleiner is dan de vraag.

Verhuurders hebben daarom de luxe om te kunnen kiezen uit vaak heel wat kandidaat-huurders. Want het klopt dat een verhuurder het recht heeft om te kiezen aan wie hij zijn woning verhuurt. Deze keuze moet echter gebaseerd zijn op objectieve factoren. Discriminatie mag daar dus nooit een rol in spelen.

Discriminatie? 

Maar wanneer is er nu sprake van discriminatie? Dit is het geval wanneer u in een vergelijkbare situatie minder goed behandeld wordt door bijvoorbeeld uw geslacht, seksuele oriƫntatie, leeftijd, etnische origine, gezondheidstoestand of handicap.

Mensen achteruitstellen of zelfs uitsluiten op basis van dergelijke criteria is bij wet verboden in Vlaanderen. Dit wil niet zeggen dat een private verhuurder niet mag nagaan of de kandidaat-huurder in staat is om de maandelijkse huur te betalen. Integendeel.

Natuurlijk, als verhuurder beseft u niet altijd dat u mogelijk discrimineert. En als huurder weet u misschien niet goed welke informatie uw toekomstige verhuurder of het immokantoor van u mag vragen. U vindt meer informatie hierover op de website van het Vlaams Mensenrechteninstituut.

Meldpunt

Wordt u als huurder geweigerd en twijfelt u of alles wel correct verlopen is? Was u getuige van discriminatie? Dan kan u een melding van discriminatie doorgeven. U kan dit heel eenvoudig online doorgeven of bellen naar het (gratis) telefoonnummer 0800 12 800.

In de gemeente Baarle-Hertog kan u ook terecht bij het woon- en energieloket als u vragen heeft over discriminatie op de huurmarkt of u zich wilt laten begeleiden bij een melding.