COVID-certificaat

Opgelet, het COVID-certificaat wordt in België niet langer gebruikt als Covid Safe ticket sinds 7 maart 2022.

Voorwaarden

Het COVID-certificaat, ook wel het Europees digitaal coronacertificaat genoemd, maakt reizen binnen de Europese Unie tijdens corona besmettingsgolven mogelijk. Een COVID-certificaat is het digitale bewijs dat iemand:

 • tegen COVID-19 is ingeënt, of
 • negatief op corona is getest, of
 • van COVID-19 is hersteld.

Verschillende coronacertificaten:

Er zijn 3 types certificaten:

 • Vaccinatiecertificaat: U ontvangt een vaccinatiecertificaat voor elke prik tegen het coronavirus. Elk certificaat vermeldt het gebruikte vaccin, om de hoeveelste prik het gaat en wanneer u deze prik ontving.
 • Testcertificaat: Een testcertificaat krijgt u na het afleggen van een recente negatieve coronatest. Dit kan zowel een klassieke PCR-test zijn als een snelle antigeentest (RAT) die werd afgenomen door een zorgverlener.
 • Herstelcertificaat: Bent u onlangs hersteld van een coronabesmetting en werd deze vastgesteld door een PCR- of snelle antigeentest afgenomen door een zorgverstrekker, dan krijgt u een herstelcertificaat.

Waar kan ik mijn certificaat gebruiken?

Het COVID-certificaat is sinds 1 juli 2021 bruikbaar in alle EU-lidstaten. Het kan door EU-landen gevraagd worden bij de toegang tot het land of gebruik in het land in openbare ruimtes.

U vindt actuele regels over welke landen welke certificaten vereisen voor toegang of gebruik in het land terug bij reisadvies op de website van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse zaken.

Meer informatie over reizen en verplaatsen tijdens de coronacrisis vindt u ook op de website van de federale overheid.

Procedure

Hoe aanvragen?

U kan uw COVID-certificaat digitaal downloaden. Dit kan zowel via verschillende portaalsites als in de Covid Safe app. Om aan te melden maakt u gebruik van uw eID of andere geactiveerde digitale sleutels.

 • Online kunt u uw certificaten downloaden op websites zoals Mijn Burgerprofiel, mijngezondheid.be, MyHealthViewer of HelenaCare.
 • U kunt ook de Covid Safe app gebruiken om uw certificaten te downloaden. Zo heeft u steeds uw certificaten bij op uw smartphone, ook op momenten dat u geen toegang heeft tot internet.

Is digitaal geen optie? Voor vaccinatiecertificaten kunt u een verzending per post$ vragen. Houd rekening met een verzendtijd van ongeveer een week. Contacteer hiervoor de Helpdesk van uw regio en houd uw rijksregisternummer of bisnummer bij de hand:

 • Vlaanderen: 078 78 78 50 (24/24 uur via het keuzemenu of via een medewerker van 9 tot 19 uur op weekdagen) (internationale oproepen: +32 78 78 78 50). Alle types certificaten kunnen door de Helpdesk ook verstuurd worden naar uw eBox, deze moet dan wel geactiveerd zijn.
 • Brussel: 02 214 19 19 (9u tot 17u30 op weekdagen en van 10-17u30 in het weekend)
 • Duitstalige Gemeenschap: 0800 23 032 (9u tot 17u op weekdagen)
 • Franse Gemeenschap (Wallonië): 071 31 34 93 (9u tot 19u van maandag tot zaterdag)

Welke gegevens?

Het Europees digitaal coronacertificaat bevat alleen noodzakelijke gegevens zoals naam, geboortedatum, datum van afgifte, informatie over de vaccinatie, de coronatest of het herstel van COVID-19, en een unieke identificatiecode.

Het gaat om een beperkt aantal noodzakelijke gegevens, die niet mogen worden opgeslagen door de bezochte landen. Om te controleren of het certificaat echt en nog geldig is, wordt nagegaan wie het heeft afgegeven en ondertekend. Alle medische gegevens blijven in het land waar het EU-coronacertificaat is afgegeven.

Daarnaast bevat het coronacertificaat een QR-code met een digitale handtekening om het te beschermen tegen vervalsing. Bij controle van het certificaat wordt de QR-code gescand en de digitale handtekening gecheckt.

Kostprijs

Het COVID-certificaat is gratis. Er is wel een kost verbonden aan de test die aan het testcertificaat vooraf gaat. Deze test kost gemiddeld 46,81 euro indien u ingeschreven bent bij een Belgische verzekeringsinstelling.