COVID-certificaat

Een COVID-certificaat is het digitale bewijs dat iemand:

 • tegen COVID-19 is ingeënt, of
 • negatief op corona is getest, of
 • van COVID-19 is hersteld.

Voorwaarden

Binnen Europa wordt het COVID-certificaat op dit ogenblik niet gebruikt als voorwaarde voor reizen of bezoeken van openbare gebouwen. Tijdens volgende corona besmettingsgolven of bij reizen buiten Europa kan dit mogelijk nog/opnieuw gevraagd worden.

  Verschillende coronacertificaten:

  Er zijn 3 types certificaten:

  • Vaccinatiecertificaat: U ontvangt een vaccinatiecertificaat voor elke prik tegen het coronavirus. Elk certificaat vermeldt het gebruikte vaccin, om de hoeveelste prik het gaat en wanneer u deze prik ontving.
  • Testcertificaat: Een testcertificaat krijgt u na het afleggen van een recente negatieve coronatest. Dit kan zowel een klassieke PCR-test zijn als een snelle antigeentest (RAT) die werd afgenomen door een zorgverlener.
  • Herstelcertificaat: Bent u onlangs hersteld van een coronabesmetting en werd deze vastgesteld door een PCR- of snelle antigeentest afgenomen door een zorgverstrekker, dan krijgt u een herstelcertificaat.

  Waar kan ik mijn certificaat gebruiken?

  Het kan door landen gevraagd worden bij de toegang tot het land of gebruik in het land in openbare ruimtes.

  U vindt actuele regels over welke landen welke certificaten nog vereisen voor toegang of gebruik in het land terug bij reisadvies op de website van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse zaken.

  Procedure

  Hoe aanvragen?

  U kan uw COVID-certificaat digitaal downloaden. Dit kan via mijnburgerprofiel.be (u vindt het terug onder de tab ‘Uw Gegevens’, en daar kiest u voor de categorie ‘Welzijn en Zorg’ of in de Covid Safe app.) Om aan te melden maakt u gebruik van uw eID of andere geactiveerde digitale sleutels. Is digitaal geen optie?

  Voor vaccinatiecertificaten kunt u een verzending per post vragen. Houd rekening met een verzendtijd van ongeveer een week. Contacteer hiervoor 1700.

  Welke gegevens?

  Het digitaal coronacertificaat bevat alleen noodzakelijke gegevens zoals naam, geboortedatum, datum van afgifte, informatie over de vaccinatie, de coronatest of het herstel van COVID-19, en een unieke identificatiecode. Het gaat om een beperkt aantal noodzakelijke gegevens, die niet mogen worden opgeslagen door de bezochte landen.

  Daarnaast bevat het coronacertificaat een QR-code met een digitale handtekening om het te beschermen tegen vervalsing. Bij controle van het certificaat wordt de QR-code gescand en de digitale handtekening gecheckt.

  Kostprijs

  Kost

  Het COVID-certificaat is gratis. Er is wel een kost verbonden aan de test die aan het testcertificaat vooraf gaat.