Controleer of je reisdocumenten in orde zijn voor je vertrekt

Als je naar het buitenland reist, neem je best altijd je Belgische identiteitskaart mee. Voor sommige landen, bijvoorbeeld voor alle EU-landen, volstaat je identiteitskaart trouwens als reisdocument. Voor andere landen heb je bovenop je identiteitskaart een paspoort en soms zelfs een visum nodig. Vraag aan de ambassade of het consulaat van het land waar je naartoe gaat, welke reisdocumenten je nodig hebt.

Kids-ID

De Kids-ID is een elektronische identiteitskaart voor Belgische kinderen tot 12 jaar. Ze geldt als officieel reisdocument in de meeste Europese landen. Voor landen waar de kids-ID niet erkend wordt, moet het kind een reispaspoort hebben. De Kids-ID vraag je aan bij de gemeente. Wanneer je de codes met de post ontvangen hebt, kan je de Kids-ID ophalen. Vergeet deze niet mee te nemen naar het gemeentehuis.

Paspoort

Het paspoort is een officieel wereldwijd erkend en bruikbaar reisdocument in de vorm van een boekje. Een Belgisch paspoort heeft een geldigheidsduur van 7 jaar voor volwassenen en 5 jaar voor minderjarigen. Vanaf de geboorte kan elke Belg een eigen paspoort krijgen. Met een paspoort kan je naar alle landen ter wereld reizen, desnoods met de vereiste visa. Een Belgisch paspoort vraag je aan bij de gemeente. Je krijgt bevestiging per mail wanneer je het paspoort kan komen ophalen (ongeveer 10 dagen na de aanvraag).

Ook Belgen die in het buitenland wonen, kunnen een paspoort aanvragen in een Belgisch gemeentehuis. Voorwaarde is dat ze ingeschreven moeten zijn bij het consulaat. Belgen die Baarle-Hertog als laatste woonplaats hadden, gaan naar  het gemeentehuis van Baarle-Hertog voor de aanvraag van een paspoort. Belgen die nooit in België hebben gewoond mogen kiezen in welk Belgisch gemeentehuis ze hun paspoort aanvragen.

Visum

Sommige landen waar je als Belg naartoe reist, eisen dat je een geldig Belgisch paspoort én een visum hebt. Een (reis)visum is een sticker die in het paspoort wordt aangebracht. Het geeft je de toestemming om gedurende een bepaalde, beperkte periode in een land (of landen) te verblijven of erdoor te reizen. Een visum moet je altijd aanvragen in de ambassade of het consulaat van het land waar je als Belg naartoe reist. In bepaalde gevallen kun je het ook aan de grens krijgen.

Bekijk per land welke reisdocumenten je nodig hebt.

Ouderlijke toestemming

Er zijn geen Belgische of internationale procedures of formulieren die de ouderlijke toestemming voor reizen met minderjarigen vastleggen. Als het kind bijvoorbeeld met één ouder reist, staat het de ouders vrij om het akkoord van de andere ouder op papier te zetten, de handtekening voor echt te laten verklaren door de gemeente en die schriftelijke toestemming mee op reis te nemen.

Gepubliceerd op woensdag 22 mei 2024