Coloradokever zorgt voor overlast

De gemeente Baarle-Hertog heeft verschillende meldingen gekregen van overlast door coloradokevers, ook wel aardappelkevers genoemd. Ook elders in Vlaanderen is er sprake van een plaag.

Waar komt het probleem vandaan?

De coloradokevers verlaten maïsvelden en trekken over terrassen en tuinen op zoek naar voedsel. De kevers voeden zich uitsluitend met planten uit de nachtschadefamilie, zoals aardappelen, tomaten en aubergines. Als er geen aardappelen meer te vinden zijn, kruipen ze verder naar de aanpalende huizen en tuinen. Daar zetten ze hun tocht in colonne verder over de gevels van huizen.

Hoe bestrijden?

De coloradokever ontwikkelt gemakkelijk resistentie tegen insecticiden. Dit maakt het lastig om deze kever met chemische middelen te bestrijden. Bovendien is bestrijding met insecticiden niet aan te raden om gezondheidsredenen.

Hoe kan je de coloradokever wel bestrijden? Het FAVV, Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen, adviseert om de kevers met een hogedrukspuit van de gevels te spuiten en ze daarna bijeen te vegen en te verwijderen.

Gepubliceerd op maandag 19 juli 2021