Brabant kust de Kempen - Kiss-off Vlaams-Nederlands toeristisch topproject voor grensstreek

Geen doordeweekse kick-off maar een toepasselijke kiss-off voor Brabant kust de Kempen. De dertien Vlaamse en Nederlandse partners kusten samen het driejarige Interreg-project wakker. Opzet? Een duurzaam en belevingsvol meerdaags toerisme in de grensstreek. Met storytelling als rode draad doorheen alle plannen. Van een bezoekerscentrum tot fiets- en wandelroutes. Van beleefpunten langs het Bels Lijntje tot evenementen en verblijfsarrangementen.

De komende drie jaar werken dertien partners uit Vlaanderen en Nederland samen aan de optimale ontsluiting van het toeristische aanbod in de grensstreek: zes Vlaamse gemeenten (Arendonk, Baarle-Hertog, Hoogstraten, Merksplas, Ravels en Turnhout), vier Nederlandse gemeenten (Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Goirle en Tilburg), twee kennisinstellingen (Thomas More en BUas) en projectverantwoordelijke Toerisme Provincie Antwerpen. Het totale budget van Brabant kust de Kempen onderstreept de ambitie: 1.867.250 euro, waarvan de helft subsidies uit het Europese programma Interreg Vlaanderen-Nederland.

Uit de startblokken

De opstartfase van het project draaide vooral rond persoonlijke kennismaking, planning en overleg in de diverse werkgroepen. Tijdens een publieke kiss-off aan het Bels Lijntje in Turnhout ontvouwden de partners hun concrete plannen. In 2024 ligt de focus op onderzoek. Een grondige gebiedsanalyse door Thomas More brengt de onbenutte kansen en de noden aan samenwerking en verdere professionalisering in kaart. Een onderzoeksteam van BUas inventariseert momenteel de talrijke lokale verhalen. Naast deskresearch gaat telkens bewust veel aandacht naar interviews met toerismeprofessionals, kenners van het grensgebied en bewoners.

Trots op de streek

Storytelling speelt een sleutelrol in alle toekomstige acties en realisaties. Niet alleen bij de uitbouw van het bezoekerscentrum in Baarle, de belevingsvolle haltes op het Bels Lijntje - ooit een spoorwegverbinding tussen Tilburg en Turnhout, vandaag een populaire fietsroute - of de betere ontsluiting van attracties en bezienswaardigheden. De bijzondere grensverhalen figureren ook prominent in de geplande fietsroutes, langeafstandswandelroute, evenementen en verblijfsarrangementen.

Gepubliceerd op vrijdag 14 juni 2024