Boodschap van burgemeester Frans De Bont (19.03)

Burgemeester Frans De Bont roept onze inwoners op om de strenge maatregelen in Baarle-Hertog na te leven.

Beste mensen

Met de razendsnelle verspreiding van het coronavirus COVID-19 wijzigt onze dagelijkse samenleving ook snel. Winkels sluiten, bedrijven worden stilgelegd, allerhande activiteiten zijn afgelast, fysieke contacten moeten we vermijden.

Bijzondere tijden vragen bijzondere maatregelen, en bijzondere inspanningen van iedereen. Daarom wil ik in de eerste plaats al onze inwoners danken voor jullie begrip en voor jullie inzet.

Dingen verbieden en controleren of maatregelen worden nageleefd, vind ik als burgemeester niet leuk, maar het is wel nodig. Het is mijn plicht als burgemeester om in het belang van onze inwoners erop te hameren dat iedereen de strenge maatregelen volgt.

Volg de website en Facebookpagina van de gemeente voor actuele informatie

De gemeente Baarle-Hertog maakt de meest actuele informatie en maatregelen bekend via deze website en via de facebookpagina van onze gemeente. We trachten hier alle nuttige informatie over het coronavirus voor onze inwoners te geven. 

Blijf thuis, zorg voor jezelf en voor anderen

Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om de regels van social distancing te respecteren: blijf zoveel mogelijk thuis en bewaar een minimale afstand van 1,5 meter.

Alleen zo kunnen we de verspreiding van corona vertragen. Dat is nodig, want we willen niet dat onze artsen en ziekenhuizen het straks niet meer kunnen redden, zoals in Italië gebeurde.

En ja, dat betekent dat we ons gedrag moeten aanpassen, grondig en wel nu meteen!

Misbruik verschillen Belgische en Nederlandse maatregelen niet

Zowel België als Nederland nemen strenge maatregelen. Maar ze verschillen op enkele punten. Laat één ding duidelijk zijn: in Baarle-Hertog gelden de Belgische maatregelen, in Baarle-Nassau zijn de Nederlandse van toepassing.

Wees solidair en toon je burgerzin. Als inwoner van Baarle-Hertog hou je je gewoon aan de maatregelen die voor jou in België gelden. Ook al zijn die (op moment van dit schrijven) strenger dan de Nederlandse.

Ga niet lekker uitgebreid shoppen in Nederland, maar blijf thuis. Natuurlijk moet je als inwoner van onze gemeente je voedingsmiddelen in Baarle-Nassau kunnen aanschaffen. Gebruik daarbij je gezond verstand, hou ook je noodzakelijk winkelbezoek in Nederland kort en bewaar voldoende afstand.

Heb je vragen over corona?

Alle informatie zal beschikbaar zijn en worden bijgewerkt op de website https://www.infocoronavirus.be/nl/. Het telefoonnummer 0800 14 689 blijft bereikbaar (8-20 uur) om vragen van burgers te beantwoorden.

Gepubliceerd op woensdag 18 maart 2020