België sluit grenzen voor verplaatsingen die niet noodzakelijk zijn (update)

De grenzen van België zijn sinds 15 uur vanmiddag gesloten voor alle verplaatsingen die niet noodzakelijk zijn. Alle toeristische verplaatsingen naar België zijn verboden.

Belgen die in het buitenland verblijven kunnen nog altijd terugkomen naar hun land van herkomst. Deze maatregelen gelden tot en met 5 april.

Wat zijn noodzakelijke verplaatsingen?

De boodschap is heel duidelijk, blijf zoveel mogelijk thuis. U mag op Belgisch grondgebied enkel buitenkomen voor volgende zaken:

  • Gaan werken
  • Een verplaatsing in het kader van uw werk
  • Naar de winkel gaan
  • Naar de bankautomaat gaan
  • Naar de dokter of de apotheek gaan
  • Hulp bieden aan kwetsbare personen

Politiecontroles aan de grensovergangen

Wie vanuit het buitenland komt en niet kan aantonen dat hij of zij een noodzakelijke verplaatsing maakt, kan de Belgische grens niet meer overschrijden. De Belgische politie zal hier strikt op toezien. De burgemeester van Baarle-Hertog heeft op 23 maart drie kleine grensovergangen laten afsluiten.

Wat betekent dit in de grensregio?

Grensarbeid is nog altijd toegelaten. Wie in Nederland werkt en in België woont, kan nog altijd naar het werk en terug naar huis. Grensarbeiders in vitale sectoren en met cruciale beroepen kunnen sinds 22 maart een vignet gebruiken om sneller de grens tussen België en Nederland te passeren. Het vignet dient om te voorkomen dat deze grensarbeiders worden opgehouden bij de grens en kan enkel door hen worden gebruikt. Lees meer over dit vignet

Ook het transport van en naar België is niet in het verbod inbegrepen.

Nog vragen?

Alle informatie zal beschikbaar zijn en worden bijgewerkt op de website www.infocoronavirus.be/nl/. Het telefoonnummer 0800 14 689 blijft bereikbaar (8-20 uur) om vragen van burgers te beantwoorden.

Gepubliceerd op maandag 23 maart 2020