Aanvraag federale premie basispakket 2 energie

De federale regering besloot om energiesteun te geven voor de maanden november en december 2022 (basispakket 1) én voor de maanden januari, februari en maart 2023 (basispakket 2). In de meeste gevallen zijn de basispakketten voor elektriciteit en gas rechtstreeks door de energieleveranciers toegekend of in mindering gebracht via de facturen.

Gas uit Nederland? Ook dan heb je recht op de premie voor het basispakket

In Baarle-Hertog wordt gas geleverd door Nederlandse energieleveranciers, meestal door Energie Baarle of Eneco bv Nederland. Energie Baarle kende de premie voor het basispakket gas in de meeste gevallen automatisch toe. Eneco bv Nederland deed dat niet.

Kreeg je de premie niet automatisch? Dan moet je deze zelf aanvragen bij de federale overheidsdienst (FOD) Economie. Voor het basispakket 1 eindigt de aanvraagperiode op 30 april 2023. Het basispakket 2 kan je sinds 24 april 2023 aanvragen tot 31 juli 2023.

Welke stappen moet ik zetten om het basispakket 2 aan te vragen?

Als je na controle van je energiefacturen en je bankrekening vaststelt dat je het basispakket elektriciteit of gas niet ontvangen hebt, controleer dan of je voldoet aan de voorwaarden om in aanmerking te komen.

Wat zijn de voorwaarden?

  • Je had op 31 december 2022 een energiecontract voor huishoudelijk gebruik in je woning. Contracten voor commerciële of professionele activiteiten komen dus niet in aanmerking.
  • Het gaat om een contract met een variabele prijs of als het om een contract met een vaste prijs gaat, moet het contract na 30 september 2021 op een tarieffiche zijn vastgelegd of na 30 september 2021 zijn verlengd.
  • Je genoot op 30 september 2022 niet van het federale sociaal tarief voor elektriciteit en gas.

Hoe doe ik mijn aanvraag?

Voor een snelle afhandeling van je aanvraag, log je met je identiteitskaart of een ander identificatiemiddel (itsme ...) in op de website van de FOD Economie. Vul het online formulier in en verstuur je aanvraag.

De FOD Economie paste het digitale formulier voor inwoners van Baarle-Hertog aan:

  • Selecteer "Eneco Baarle-Hertog" bij energieleverancier.
  • EAN-codes beginnend met 87 worden aanvaard (naast de Belgische EAN-codes beginnend met 54).

Je kan het aanvraagformulier bp2-aanvraagformulier-individuele-contracten.pdf710 Kb(pdf) ook downloaden en printen. Nadat je het formulier ingevuld en ondertekend hebt, verstuur je het:

Hoe volg ik mijn aanvraag op?

Je kan de voortgang van je aanvraag volgen via het platform van de FOD Economie. Als je jouw aanvraagformulier per e-mail of per post hebt verzonden, is het mogelijk dat je aanvraag nog niet in de lijst voorkomt. Dat betekent dat je formulier nog niet verwerkt is door de diensten van de FOD Economie. Wees geduldig en kom op een later moment terug.

Heb je hulp nodig?

Heb je moeite met het invullen van het formulier? Kom dan langs op het gemeentehuis met je jaarnota/eindafrekening gas en/of elektriciteit. Dan vullen we het formulier samen met jou in. Je hebt hiervoor de tijd tot 28 juli 2023.