Asbest

De aanwezigheid van asbest in en rond woningen houdt gezondheidsrisico’s in. Ook in de Kempen zijn er nog te veel gebouwen waarvan de daken en gevels bestaan uit asbestgolfplaten of -leien. IOK Afvalbeheer en OVAM maken werk van een versnelde afbouw van asbest.

Asbest ophalen aan huis

Het is voortaan mogelijk om hechtgebonden asbest thuis te laten ophalen. Hechtgebonden asbest is asbestcement, asbesthoudende vloertegels en vloerbekledingen, asbesthoudende bitumen en roofingproducten en asbesthoudende pakkingen en dichtingen waarvan het bindmiddel bestaat uit cement, bitumen, kunststof of lijm. Uit deze materialen komen weinig of geen vezels vrij als ze in goede staat zijn, tenzij men er onzorgvuldig mee omspringt (breken, slijpen, boren …).
IOK Afvalbeheer levert plaatzakken of een container (15m³) en persoonlijke beschermingsmiddelen. U vult deze zelf met asbesthoudende materialen. Nadien komt IOK Afvalbeheer de zakken of container ophalen. Niet gratis, maar wel aan sterk gereduceerde tarieven (tot 80% goedkoper) door de tijdelijke ondersteuning van Vlaanderen.

Procedure

Asbest naar het recyclagepark brengen

Asbest kan tegen betaling worden afgevoerd naar de milieustraat. Verpak asbest dubbel in plastic folie.

Kleine hoeveelheden asbest, gratis naar het containerpark Beerse/Merksplas

Kleinere hoeveelheden asbest kunnen inwoners van Baarle-Hertog gratis afleveren op het containerpark aan de Moerstraat op de grens van Beerse en Merksplas. Per gezin en per jaar is dit 200 kg hechtgebonden asbest (golfplaten, leien …). Heeft u meer dan 200 kg hechtgebonden asbest bij, dan betaalt u de tarieven van het containerpark Beerse/Merksplas. Uw elektronische identiteitskaart geldt als toegangsbewijs. Asbest moet voortaan verpakt worden aangeleverd in transparante, plastic folie.